Laat u niet
oplichten!

Babbeltrucs

Babbeltrucs
Diefstal door een babbeltruc komt steeds vaker voor.
Onbekenden bellen overdag of ‘s avonds bij u aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. Vervolgens stelen zij geld en/of andere waardevolle bezittingen. In sommige gevallen gebeurt dit in combinatie met bedreiging en/of geweld.

 

10 Tips om een babbeltruc te voorkomen (bron: Politie)

  1. Kijk voor u opendoet, eerst wie heeft aangebeld. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder. Laat een (digitale) deurspion in uw deur maken of plaats een video-intercom. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder open te doen.
  2. Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek.
  3. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Open de deur niet en bel 112.
  4. Laat nooit onbekenden uw huis binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld.
  5. Wilt u iets pakken, bijvoorbeeld uw telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe uw deur dicht.
  6. Neem nooit uw portemonnee mee naar de deur en wissel geen geld aan de deur. Geef nooit uw pinpas en/of pincode af en bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
  7. Komen onbekenden aan de deur met de vraag of ze het alarmnummer mogen bellen? Laat ze dan niet binnen en bel zelf 112.
  8. Laat vreemden geen gebruikmaken van uw toilet, maar verwijs ze naar een openbaar toilet.
  9. Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
  10. Doe de achterdeur op slot als u alleen thuis bent.

Van babbeltruc naar woningoverval
In sommige gevallen verloopt een babbeltruc in combinatie met bedreiging en/of geweld. Zo kan een babbeltruc uitlopen op een woningoverval. Mocht u slachtoffer worden van een woningoverval, dan is het verstandig om de overvaller niet tegen te werken. Het gaat immers om uw veiligheid. Het is beter om het signalement van de dader(s) in u op te nemen en wanneer de gelegenheid daar is dit direct op te schrijven. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen.

RAAK
De politie adviseert ook voor woningovervallen het RAAK-principe:
Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven van geld of goed en Kijken.
Bel zodra het kan 112. Heeft u professionele hulp nodig? Neem dan contact op met Slachtofferhulp.

Meer informatie en tips met betrekking tot babbeltrucs kunt u vinden op de website.

088 374 75 76