E-health

E-health
Slimme zorg

E-health

Digitale hulpmiddelen die de gezondheid ondersteunen of verbeteren noemen we ‘e-health’

Kopen in webwinkels, appen met familie, e-mailen, thuisbankieren: internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ook als het over gezondheid en zorg gaat  hebben digitale diensten en apparaten veel te bieden. Zo vindt u bijvoorbeeld veel praktische gezondheidsinformatie op internet, kunt u online afspraken maken met uw arts en is het mogelijk online uw medisch dossier in te zien. Ook zijn er veel handige apps om uw eigen gezondheid te ondersteunen. De coronacrisis heeft e-health, ook wel digitale zorg of slimme zorg genoemd in een stroomversnelling gebracht. Zo hebben veel mensen ervaring opgedaan met videobellen met een zorgverlener.

U wilt natuurlijk het liefste zo lang mogelijk gezond en zelfstandig blijven. Slimme zorg kan hier een belangrijke rol in spelen. Op deze pagina laten we u kennis maken met het begrip e-health. We geven u informatie, voorbeelden en verwijzen door naar andere interessante websites. Daarnaast kunt u ook ons webinar over e-health bekijken.

E-health is een breed begrip. Om het makkelijker en overzichtelijker te maken, hebben we e-health onderverdeeld in 5 categorieën.

 

 

5 soorten e-health


E-informatie

Met e-informatie bedoelen we relevante, betrouwbare en vindbare informatie over gezondheidszaken, die helpt bij het voorkomen van, leren omgaan met en/of herstellen van ziekte of beperkingen. Er is veel informatie te vinden op internet. Maar hoe weet u of informatie betrouwbaar is?

E-preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Bij e-preventie hebben we het over slimme oplossingen die u helpen uw gezondheid te verbeteren, zonder dat er sprake hoeft te zijn van ziekte. Denk bijvoorbeeld aan smartwatches, maar ook aan apps die een gezonde leefstijl bevorderen.

E-services

E-services zijn diensten ondersteunend aan het zorgproces. Bijvoorbeeld het bekijken van uw medische gegevens via het patiëntenportaal, maar ook de mogelijkheid om zelf zaken te regelen, zoals het aanvragen van een herhaalrecept of het inplannen van een afspraak met uw arts.


E-zorg

E-zorg gaat over alle digitale mogelijkheden die bijdragen aan de behandeling, hulp, of begeleiding in het zorgproces. Denk aan digitaal contact met een zorgverlener via beeldbellen of thuismetingen waarbij u zelf uw gezondheidswaarden meet en via een website of app deelt met uw zorgverlener.

E-wonen

E-wonen gaat over slimme oplossingen voor in huis om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven. Techniek kan het leven makkelijker, comfortabeler en veiliger maken. De ontwikkelingen gaan snel en de techniek wordt ook voor een steeds grotere groep (financieel) bereikbaar.

Webinar e-health

In een klein uurtje vertelt Ledenconsulent Luuk Touw wat e-health u te bieden heeft en hoe u de digitale toepassingen makkelijk kunt gebruiken. Hij geeft praktische voorbeelden hoe ict en internet er aan kunnen bijdragen dat we gezond en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. Thema’s die onder andere aan bod komen: betrouwbare informatie over gezondheid, digitaal patiëntdossier en slimme apparaten voor thuis.

Aanvullende informatie

Meer weten over e-health?

Bekijk de informatie op deze pagina en download hier gratis het e-book “Beter met e-health in 60 minuten”.

 

Lees verder

 

 

 

088 374 75 76