Babbeltrucs

Concrete voorbeelden om u te behoeden van fraude en oplichting.

Babbeltrucs

Een babbeltruc kent vele vormen en uitvoeringen… bij u aan de deur, via de telefoon of op straat. Altijd met als doel om met een smoes uw spullen of geld afhandig te maken. We geven een aantal concrete voorbeelden.

.
Babbeltrucs aan de deur

 1. U heeft een openstaande rekening
  Een nepmedewerker van Ziggo, Nuon of andere maatschappij komt bij u aan de deur en beweert dat u een openstaande rekening heeft en vragen die per direct te betalen. Bedrijven komen nooit aan de deur om rekeningen te innen… trap hier niet in.
  .
 2. Ik ben van de thuiszorg
  Plotseling staat er iemand aan de deur die beweert van de thuiszorg te zijn. Hij of zij komt kijken of ‘het goed met u gaat’. Vaak komen ze met twee personen. Zodra u ze binnenlaat, leidt de ene u af, terwijl de ander uw spullen en/of geld steelt. Thuiszorgmedewerkers komen nooit zonder afspraak bij u langs, laat niemand zo maar binnen.
  .
 3. Even in de meterkast kijken
  Iemand van een energiebedrijf belt aan met de vraag of hij of zij even in uw meterkast mag kijken. Zodra u hem binnenlaat ziet deze persoon zijn of haar kans schoon om spullen mee te nemen. Energiebedrijven komen alleen op afspraak, houd zogenaamde medewerkers buiten de deur.
  .
 4. Er is een gaslek
  Iemand beweert dat er een gaslekkage is in uw huis, bijvoorbeeld door slecht weer. Ze willen graag uw huis even controleren. Een lekkage ontstaat niet zomaar, ga hier net in mee.
  .
 5. Ik collecteer voor KWF
  Er staat een collectant voor de deur, bijvoorbeeld van KWF Kankerbestrijding. Als u het niet vertrouwt, geef dan niet. Bel eventueel het goede doel om te vragen of zij deze week collecteren. U kunt dan later altijd nog geld overmaken als het wel ene echte collectant bleek te zijn.

 

Babbeltrucs aan de telefoon

 1. Uw pinpas is aan vervanging toe
  Er belt iemand op die zogenaamd van uw bank is met de mededeling dat uw pinpas en pincode aan vervanging toe zijn. Niet veel later staat er iemand aan de deur die uw pinpas en pincode wenst, dan regelt hij of zij het wel even voor u. Vervolgens wordt uw bankrekening leeggehaald. Een bank zal nooit op deze manier uw pinpas vervangen of code opvragen. Houd deze altijd voor uzelf en deel deze niet.
  . 

Babbeltrucs op straat/snelweg

 1. Geld voor een treinkaartje
  U wordt aangesproken met de vraag of u geld wilt geven voor iemand die een treinkaartje wil kopen, omdat hij of zij zijn portemonnaie of geld is verloren. Het verhaal is hoogstwaarschijnlijk verzonnen, houd uw hand op de knip. 
  .
 2. Geld voor benzine
  Er staat een auto stil langs de snelweg en trekt uw aandacht. De benzine van zijn of haar auto is op… of deze persoon een lift kan krijgen naar het dichtstbijzijnde tankstation. Daar aangekomen blij hij of zij geen geld bij zich te hebben, of hij dat van u kan lenen? In ruil daarvoor geeft hij u borg: sieraden, telefoon of iets anders. Let op: dit is allemaal nep en namaakspul. Herkent u deze situatie langs de snelweg, ga ervan uit dat het foute boel is en rijd door.  

.

Klik hier voor meer voorbeelden van babbeltrucs

.

Bron: Zuster Jansen