Positieve gezondheid

Positieve gezondheid

De term Positieve Gezondheid horen we steeds vaker. Maar wat wordt daar mee bedoeld? Het klinkt alsof we alles door een roze bril moeten bekijken en overal het positieve van moeten inzien.

Dat is niet het uitgangspunt. Positieve Gezondheid is juist een bredere kijk op gezondheid, waarbij het accent niet op ziekte maar op jou als persoon, jouw veerkracht en wat jouw leven betekenisvol maakt ligt. In de zorg focust men vaak op klachten en gezondheidsproblemen en hoe die zo goed mogelijk kunnen worden opgelost. Er zijn echter meer zaken die invloed hebben op hoe jij je voelt.

 

Onze tips


Een goede balans

De bredere kijk op gezondheid gaat ervan uit dat zes dimensies zorgen voor een balans in jouw leven: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Door deze samen te bekijken, zie je wat opvalt, wat je belangrijk vindt en wat je eventueel kunt veranderen. Wil je ook zo eens kijken naar jouw gezondheid?

De mensen om mij heen

Met mensen om je heen waarmee je leuke dingen doet of waarop je kunt terugvallen als het nodig is, voel je je fijner. Wie zijn de mensen die naast je staan? Met Ledenvereniging Thebe Extra breng je je ‘netwerk’ zelf eenvoudig in kaart. Wellicht zit er iemand bij die het ook leuk lijkt om wat meer samen te doen. Sta je open voor nieuwe contacten? Je krijgt tips hoe je dit aan moet pakken.

Iets doen voor een ander

Zingeving is een belangrijk onderdeel van positieve gezondheid. Wil je iets voor een ander betekenen? Wellicht kun je mensen helpen hun sociale netwerk te vergroten? Bijvoorbeeld een maandelijks etentje met buurtbewoners, een wandelgroepje, een klusgroep, telefooncirkel of een gezellig huiskamerconcert? Met deze, en nog veel meer plannen en ideeën kunnen wij je wellicht helpen.

088 374 75 76