Informatie
dementie

Wat is dementie, hoe herken je het en hoe ga jij er mee om? Thebe Extra zet het voor je op een rij!

Dementie volksziekte nummer één

Nederland vergrijst: het aantal ouderen in ons land neemt gestaag toe. Als gevolg hiervan krijgen steeds meer mensen te maken met dementie… als persoon, als naaste of als mantelzorger. De verwachting is dat in 2040 ruim 500.000 mensen dementie hebben. Daarmee is het volksziekte nummer één. Op deze pagina vind je meer informatie… wat is dementie, hoe herken je het en hoe ga je ermee om? Ook vertellen we je meer over de rol van Thebe Extra. Hoe kunnen wij ondersteunen in het leven met dementie of in het leven van iemand met dementie?

Wat is dementie?
Dementie is een verzamelnaam voor symptomen die ervoor zorgen dat de hersenen informatie niet goed meer verwerken. Daardoor gaan lichaam en de geest achteruit. In totaal zijn er vijftig verschillende vormen van dementie, met elk zijn eigen kenmerken en verloop. De meest voorkomende vormen van dementie zijn: De ziekte van Alzheimer, Lewy body dementie (LBD), Frontotemporale dementie (FTD) en Vasculaire dementie
.
Meer informatie over (verschillende vormen van) dementie kun je vinden op de website Dementie.nl.
.
Dementie ontstaat wanneer zenuwcellen of verbindingen tussen zenuwcellen in de hersenen niet goed meer werken of kapot gaan. Hierdoor functioneren de hersenen steeds minder goed en raakt de verwerking van informatie verstoord. Dit proces is bij dementie onomkeerbaar: het is een ziekte die niet te genezen is, het proces kan alleen worden vertraagd. 

 

 

Hoe herken je dementie?

Iedereen vergeet wel eens iets, komt niet op een naam of op een woord. Zeker wanneer je ouder wordt, hoort vergeetachtigheid er een beetje bij. Alleen wanneer is er nu sprake van dementie? Het herkennen van dementie kan lastig zijn, vooral in een vroeg stadium van de ziekte. En hoewel de diagnose dementie alleen vastgesteld kan worden door een arts, zijn er diverse symptomen en signalen die kunnen wijzen op de dementie.

Dementie voorkomen

Helaas is het voorkomen of het genezen van de ziekte dementie nog niet mogelijk. Het is een onomkeerbaar proces. Wel kun je kans om het te krijgen uitstellen. Hoe actiever je bent – op alle terreinen – hoe kleiner of later de kans op dementie. Ook een  goed levens-en eetpatroon draagt bij aan het zo lang mogelijk gezond houden van je brein. Wat zijn de belangrijkste risicofactoren voor dementie en wat kun je zelf doen? 


Alzheimer Café

Maandelijkse bijeenkomst voor iedereen met een vorm van dementie en hun naasten. Met wisselende onderwerpen en sprekers. Om te luisteren, vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen. Diverse locaties en data. Zoek een Alzheimer Café bij jou in de buurt. Deelname is gratis

Geheugenwinkel

De Geheugenwinkel Tilburg geeft informatie over vergeetachtigheid, dementieproblematiek, mantelzorg, verschillende zorgvoorzieningen en praktische hulpmiddelen. Medewerkers van de winkel bieden en luisterend oor en geven vrijblijvend advies over de juiste middelen.

Dementheek

Een dementheek is een herkenbare plek in de Bilbiotheek Midden-Brabant. Met informatie en verhalen voor én over mensen met dementie, zoals informatieve boeken, voorleesboeken, prentenboeken, boeken over vroeger en folders met voorlichting. Ook vinden er geregeld activiteiten plaats.

Omgaan met dementie

Wanneer iemand van wie je houdt of die je liefhebt dementie heeft of krijgt, wordt de relatie anders. Iemand die zo vertrouwd voelt, gaat langzaamaan anders acteren en reageren. Je krijgt te maken met veranderd gedrag. Een ingrijpend en confronterend proces, zowel voor de persoon met dementie als voor jezelf. Want probeer je naaste met dementie maar eens te begrijpen en te volgen. Laat staan om je in te leven. Hoe ga je daarmee om? Er zijn diverse trainingen en cursussen die je daarbij kunnen helpen. Zowel fysiek als online.


Dementie, en nU?

Programma van 10 bijeenkomsten waarin je meer leert over dementie en hoe je de relatie met een naaste met dementie goed kunt houden. Georganiseerd door De Wever Tilburg.

Alzheimer Nederland

Diverse trainingen en cursussen waarmee je (beter) leert omgaan met dementie. Online en op locatie. De meeste zijn gratis of vragen een kleine bijdrage.

Online training

Video's op dementie.nl met duidelijke tips waardoor je door het beantwoorden van vragen meer inzicht krijgt in het gedrag van je naaste en dat van jezelf.

Activiteiten bij dementie

Activiteiten voor mensen met dementie kunnen een grote impact hebben op hun welzijn en kwaliteit van leven. Het is belangrijk om activiteiten te kiezen die passen bij hun interesses, vaardigheden en het stadium van de dementie. Heb je inspiratie nodig ? We zetten een aantal suggesties die zowel zinvol als leuk kunnen zijn, op een rijtje. 


Podcasts

Tips voor het beluisteren van nuttige podcasts. Vaak met herkenbare en persoonlijke verhalen.

Apps

Er zijn diverse apps die je samen met mensen met dementie kunt beleven. We doen een aantal suggesties.

Playlists

Samen zingen... daar wordt iedereen blij van. Op Spotify staan leuke en gezellige afspeellijsten.

Mantelzorg

Zorg je voor een naaste of iemand anders met dementie, dan rust er als mantelzorger een zware last en veel verantwoordelijkheid op je schouders. Er komt veel op je af… en dat terwijl je er niet om gevraagd hebt of er voor opgeleid bent. Van regeltaken en administratie tot het geven van aandacht, het bieden van hulp bij dagelijkse activiteiten en het verlenen van zorg… zaken waar je eerder niet mee van doen had. Weet dat je er niet alleen voor staat en je voor advies en ondersteuning terecht kunt bij Thebe Extra.

 

Meer informatie over Mantelzorg

.

.

Thebe Extra
Academie

Hoe zorg jij er als mantelzorger voor dat je zelf overeind blijft en voldoende energie houdt? Thebe Extra Academie biedt diverse workshops voor meer balans in je lichaam, waardoor je lekkerder in je vel blijft of gaat zitten. Met onderwerpen als ademhaling, innerlijke vrijheid, bewustwording, bieden we de mogelijkheid om goed voor jezelf te zorgen. Denk je nu al… daar ben ik aan toe, neem dan snel een kijkje in ons aanbod.

Tips

.

Lid worden van Thebe Extra? 

Vind je het belangrijk om goed voor jezelf en je naasten te zorgen? Ledenvereniging Thebe Extra helpt je daar graag bij. Of je nu zelf worstelt met dementie of voor een ander zorgt… in onze samenleving wordt verwacht dat we steeds meer zelfstandig blijven. Thebe Extra begeleidt je graag: door een luisterend oor te bieden, het geven van advies, het organiseren van activiteiten, cursussen en diensten.

Bovendien kunnen met de Thebe Extra-ledenpas alle thuiswonende leden van je gezin gebruikmaken van de vele voordelen en kortingen die Thebe Extra biedt. Deze kortingen lopen soms wel op tot 50%.

Meer weten over lid worden? Je vindt alle informatie via de link hieronder.

>Lid worden

088 374 75 76