Dementie

Dementie

Hoe gaat u er mee om?

Alles over dementie

Door het toenemend aantal ouderen, krijgen steeds meer mensen te maken met dementie. Op deze pagina zetten we wat informatie voor u op een rijtje. Ook verwijzen we met handige links naar websites met betrouwbare aanvullende informatie.

Wat is dementie?
Dementie is een verzamelnaam voor symptomen die ervoor zorgen dat de hersenen informatie niet meer goed verwerken en waarbij lichaam en de geest achteruitgaan. Er zijn 50 verschillende vormen van dementie. Elke vorm heeft zijn eigen kenmerken en verloop.
Meer informatie

Dementie herkennen
Geheugenproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Er zit een verschil tussen vergeetachtigheid en geheugenverlies. Denkt u aan dementie? Er zijn diverse tests die u kunnen geruststellen of juist kunnen prikkelen om contact op te nemen voor verder onderzoek. Ook uw huisarts kan u helpen.
Meer informatie

Betrouwbare informatie
Op dementie.nl vindt u veel informatie over dementie. Het is de moeite waard deze website eens te bezoeken. U vindt er veel achtergrondinformatie, maar leest er ook ervaringen van anderen en vindt er praktische tips.
Meer informatie

Hulp & Advies
Dementie verandert het leven van de persoon met dementie en dat van zijn/haar naasten ingrijpend. Als u er meer over weet, leert u er beter mee omgaan. Zorgorganisaties Thebe, De Wever en Schakelring hebben de handen ineen geslagen en bieden mantelzorgers en hun naaste met dementie ondersteuningsprogramma’s die kunnen helpen bij het vinden van een goede balans. In de nabije toekomst worden deze programma’s ook vanuit Zorggroep Elde Maasduinen en Het Laar aangeboden.

Samen verder met dementie
Hier staat samen blijven genieten ondanks de diagnose dementie centraal.
Meer informatie

Alzheimercafé
Dit is een plek om lotgenoten te ontmoeten. Tijdens de informele bijeenkomsten krijgt u informatie over dementie en kunt u ideeën en ervaringen uitwisselen. Alzheimer Nederland organiseert ook andere activiteiten.
Op deze website kunt u zien wat er in uw regio wordt georganiseerd.

Geheugenwinkel
Een initiatief van zorgorganisatie De Wever. Diverse dementieconsulenten verzamelden alles over dementie op 1 locatie. Medewerkers kunnen u helpen met advies, informatie, tips en handige producten die mensen met dementie en hun naasten kunnen helpen. U kunt deze producten ook uitproberen.

De Geheugenwinkel is gevestigd in woonzorgcentrum Joannes Zwijsen
Burg. Brokxlaan 1407, 5041RR Tilburg
Telefoonnummer: 013 549 26 06
Website: www.dewever.nl/geheugenwinkel
E-mailadres: geheugenwinkel@dewever.nl
Facebook: Facebook.com/Geheugenwinkel

Dementievriendelijke samenleving
In Nederland krijgt één op de vijf mensen dementie. In de provincie Noord-Brabant zal het aantal mensen met dementie stijgen naar 83.000 in 2040 (ten opzichte van 39.000 in 2015). De beeldvorming rond dementie is overwegend negatief. Vaak wordt gefocust op de laatste fase van het ziekteproces en gaat men te vaak voorbij aan het gegeven dat mensen met dementie nog vele jaren zelf in staat zijn om regie te houden en hun kwaliteiten in te zetten. Uiteraard zijn er aan dementie veel en grote problemen verbonden maar dat wil niet zeggen dat alles kommer en kwel is. Op diverse verrassende wijzen en in verschillende vormen wordt getracht om het taboe rond dementie te doorbreken. In een dementievriendelijke gemeenschap kunnen mensen met allerlei soorten geheugenproblemen, zoals dementie, gewoon mee blijven doen in de samenleving.

Lees meer over de doelstellingen van een dementievriendelijke samenleving en ook hoe eraan bij kunt dragen op www.dementievriendelijk.nl

Tips


Cursus voor leden

Deze digitale cursus is bestemd voor partners, familieleden en mantelzorgers en gratis voor leden van Ledenvereniging Thebe Extra. U kunt deze thuis achter uw computer volgen op een moment dat het u uitkomt. U krijgt veel informatie en praktische tips.

Bijeenkomsten dementie

Een programma van meerdere bijeenkomsten voor mantelzorgers en hun naaste met dementie. Om samen een weg te vinden om de situatie te accepteren en het leven zo goed mogelijk in te vullen.

Volg het online seminar

In het online seminar ‘Dag en nacht met dementie’ van CZ (voor iedereen gratis te bekijken), geven experts u praktische tips hoe u door kleine veranderingen in huis uw naaste met dementie ontzettend kunt helpen.

Meer tips

088 374 75 76