Dementie

Informatie over dementie

Wat is dementie, hoe herken je het en hoe ga jij er mee om? Thebe Extra zet het graag op een rij!

Informatie over dementie

Nederland vergrijst: het aantal ouderen in ons land neemt gestaag toe. Als gevolg hiervan krijgen steeds meer mensen te maken met dementie… als persoon, als naaste of als mantelzorger. Op deze pagina vind je informatie: wat is dementie precies, wat betekent dementie en hoe kun je dementie herkennen? Ook vertellen we je meer over de rol van Thebe Extra: hoe wij kunnen ondersteunen in het leven met dementie of ondersteunen van iemand met dementie.

Wat is dementie?

Maar wat is dementie precies? Het is een verzamelnaam voor symptomen die ervoor zorgen dat de hersenen informatie niet goed meer verwerken. Daardoor gaan het lichaam en de geest achteruit. In totaal zijn er vijftig verschillende vormen van dementie, met elk zijn eigen kenmerken en verloop. Sommige vormen van dementie komen vaak voor, zoals de ziekte van Alzheimer. Andere, zoals de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, zijn zeldzaam. 

Dementie ontstaat wanneer zenuwcellen of verbindingen tussen zenuwcellen in de hersenen kapot gaan. Soms gaan de cellen niet kapot, maar werken de verbindingen tussen de cellen niet goed meer. Hierdoor functioneren de hersenen steeds minder goed. Het gevolg is dat verwerking van informatie in de hersenen verstoord raakt. Dit proces is bij dementie onomkeerbaar: het is een ziekte die niet te genezen is, het proces kan alleen worden vertraagd. Meer informatie over (verschillende vormen van) dementie kan je vinden op de website Dementie.nl

Hoe herken je dementie?

Iedereen is wel eens vergeetachtig, vergeet waar zijn of haar sleutels liggen of hoe laat die ene afspraak ook alweer was. Zeker wanneer je ouder wordt, hoort vergeetachtigheid er een beetje bij. Maar er zit een groot verschil tussen vergeetachtigheid en geheugenverlies. Het herkennen van dementie kan lastig zijn, vooral in een vroeg stadium van de ziekte. Alleen een arts kan een diagnose stellen, maar er zijn veel voorkomende symptomen en signalen die kunnen wijzen op dementie. Dat zijn onder andere:

1.Geheugenproblemen

Eén van de vroegste tekenen van dementie is moeite met het onthouden van recente gebeurtenissen of informatie. Ook het vergeten van belangrijke data, namen of afspraken komt vaak voor.

2.Verwarring en desoriëntatie

Mensen met dementie kunnen zich verward voelen over tijden, plaatsen of personen. Ze kunnen verdwalen in voor hen bekende omgevingen en moeite hebben de tijd bij te houden. 

3.Taalproblemen

Spraakproblemen, moeite hebben om woorden te vinden of andere te begrijpen zijn signalen die kunnen duiden op dementie. Mensen die deze problemen ondervinden stellen vaak herhaaldelijk dezelfde vragen of hebben moeite met het volgen van gesprekken.

4.Verminderd vermogen om taken uit te voeren

Dementie kan ervoor zorgen dat dagelijkse taken steeds moeilijker worden. Het kan gaan om complexe taken als de financiën beheren, maar ook om koken of schoonmaken.

5.Veranderingen in stemming en gedrag

Mensen met dementie kunnen last hebben van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, angst of depressie. Het komt ook voor dat ze hun interesse in sociale activiteiten verliezen en zich terugtrekken uit het sociale leven. 

Herken je één of meerdere van deze signalen, of vermoedt je dat iemand die je kent ermee worstelt? Er zijn verschillende tests die je gerust kunnen stellen of kunnen adviseren contact op te nemen voor verder onderzoek: bijvoorbeeld de geheugentest van Dementie.nl.

Thebe Extra helpt bij dementie

Dementie is levensveranderend. Het verandert niet alleen het leven van de persoon met dementie ingrijpend, maar ook de levens van mensen om hem of haar heen. Meer kennis over dementie zorgt ervoor dat je er beter mee leert omgaan. Zorgorganisaties Thebe, De Wever en Schakelring hebben de handen ineen geslagen en bieden mantelzorgers en hun naaste(n) met dementie ondersteuningsprogramma’s die helpen bij het vinden van een goede balans. 

Ledenvoordelen bij Thebe Extra

Wat uw situatie ook is: Thebe Extra staat voor u klaar met advies en informatie. En met behulp van cursussen, workshops, diensten en kortingen maken we jouw leven zo comfortabel mogelijk en geven we een steuntje in de rug als dat nodig is. Leden van Thebe Extra kunnen gebruik maken van allerlei ledenvoordelen: van korting bij Medipoint thuiszorgwinkels en korting op fijne uitjes tot een kapper of klusdienst aan huis. We organiseren ledenavonden en andere bijeenkomsten voor mensen met dementie en hun naasten, want wij geloven dat kennis kracht is. Zo organiseren we onder meer:

  • Mantelzorg bij dementie

Wanneer je als mantelzorger voor iemand met dementie zorgt, vraagt dat veel van je. Daarom is het belangrijk ook goed voor jezelf te blijven zorgen. Het programma ‘Dementie, en nu?’ richt zich op het goed houden van je relatie met een naaste met dementie en geheugenproblemen, maar ook op het draagbaar houden en maken van de zorg door te werken aan een balans tussen zorgen voor de ander en jezelf. Zo is er ruimte om samen zo veel mogelijk van het leven te blijven genieten. Lees meer over mantelzorg bij dementie.

  • Het Alzheimercafé

Het Alzheimercafé is een plek om lotgenoten te ontmoeten. Tijdens de informele bijeenkomsten krijg je informatie over dementie en kun je ideeën en ervaringen uitwisselen met mensen die in dezelfde situatie zitten als jij. Alzheimer Nederland organiseert ook allerlei andere activiteiten. Op de website kan je zien wat er in uw regio wordt georganiseerd

  • De Geheugenwinkel

De Geheugenwinkel is een initiatief van zorgorganisatie De Wever. Verschillende dementieconsulenten hebben alle informatie over dementie verzameld op één locatie. Medewerkers kunnen je helpen met advies, informatie, tips en handige producten die mensen met dementie en hun naasten kunnen ondersteunen. Je kunt de producten ook uitproberen in de Geheugenwinkel. Je vindt de Geheugenwinkel in Woonzorgcentrum Joannes Zwijsen aan de Burgemeester Brokxlaan 1407 in Tilburg.

Telefoonnummer: 013 549 26 06
E-mailadres: geheugenwinkel@dewever.nl
Facebook: Facebook.com/Geheugenwinkel

Neem een kijkje op de pagina met alle ledenvoordelen en ontdek wat een lidmaatschap voor jou kan betekenen. 

Een dementievriendelijke samenleving

In Nederland krijgt één op de vijf mensen dementie. Alleen al in Noord-Brabant zal het aantal mensen met dementie stijgen naar 83.000 in 2040 (ten opzichte van 39.000 in 2015). De beeldvorming rondom dementie is overwegend negatief: vaak wordt gefocust op de laatste fase van het ziekteproces en gaat men voorbij aan het feit dat mensen met dementie nog vele jaren zelf in staat zijn om regie te houden over hun leven en hun kwaliteiten in te zetten. Natuurlijk levert dementie veel en grote problemen op, maar dat wil niet zeggen dat alles kommer en kwel is. Op verschillende verrassende manieren en in verschillende vormen wordt geprobeerd het taboe rond dementie te doorbreken. In een dementievriendelijke gemeenschap kunnen mensen met verschillende geheugenproblemen, zoals dementie, gewoon mee blijven doen in de samenleving. Lees meer over de doelstellingen van een dementievriendelijke samenleving en hoe u hieraan kunt bijdragen. 

Lid worden van Thebe Extra? 

Vind je het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen? Ledenvereniging Thebe Extra helpt je daar graag bij. Of je nu zelf worstelt met dementie of voor een ander zorgt. In onze samenleving wordt verwacht dat we steeds zelfstandiger zijn: we worden minder ondersteund door (zorg)organisaties, terwijl die begeleiding soms erg welkom is. Thebe Extra begeleidt je graag: door het geven van advies, het organiseren van activiteiten, cursussen en diensten.

Voor slechts € 20,50 ben je een jaar lang lid. Met de Thebe Extra-ledenpas kunnen alle thuiswonende leden van je gezin gebruikmaken van de vele voordelen en kortingen, die soms oplopen tot wel 50%.

Meer weten over lid worden? Je vindt alle informatie via de link hieronder.

>Lid worden

 

 

Tips


Bijeenkomsten dementie

Een programma van meerdere bijeenkomsten voor mantelzorgers en hun naaste met dementie. Om samen een weg te vinden om de situatie te accepteren en het leven zo goed mogelijk in te vullen.

Volg het online seminar

In het online seminar ‘Dag en nacht met dementie’ van CZ (voor iedereen gratis te bekijken), geven experts je praktische tips hoe je door kleine veranderingen in huis je naaste met dementie ontzettend kunt helpen.

Meer tips

088 374 75 76