Digitale veiligheid

Welke risico’s loop je als je online bent?

Digitale veiligheid

Veilig internetten… wat komt daar bij kijken?

Internet heeft ons leven grotendeels verrijkt en makkelijker gemaakt. We staan met iedereen en alles in verbinding en laten overal onze digitale sporen en gegevens achter… ook al ben je je daar misschien niet direct van bewust en weet je niet altijd met wie je te maken heeft. Om niet het slachtoffer te worden van online fraude, oplichting of cybercrime, is het noodzakelijk dat je bewust omgaat met allerlei zaken die via het internet lopen. Zorg ervoor dat je gegevens veilig zijn en voorkom dat ze in verkeerde handen vallen. Thebe Extra geeft je graag een aantal tips en acties om je digitale veiligheid te verbeteren. 

Basisveiligheid

Digitale veiligheid begint met een goede online basisveiligheid. Met deze vijf aandachtspunten maak je het criminelen op het internet een stuk lastiger:

  • Zorg voor een veilig en uniek wachtwoord
  • Houd updates bij
  • Installeer een virusscan
  • Maak geregeld back-ups (kopie)
  • Check eerst de link voordat je klikt

Kijk voor meer tekst en uitleg over deze tips op www.veiliginternetten.nl

Veilig internetten

Datalekken… wat is het en hoe kun je je hier tegen weren? Bekijk het filmpje en ontdek wat je zelf in de hand hebt. Eén van de tips is om je eigen gegevens gescheiden te houden. Maak een gratis e-mailadres aan voor al je online aankopen en gebruik dat adres alleen voor dit doel. Mochten de gegevens van een webwinkel dan lekken (datalek) dan hebben internetcriminelen niet zomaar de kennis van je gewone e-mailadres die je voor privézaken gebruikt.

Bron: Consumentenbond

Cursus Welkom Online

In samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds bieden wij de gratis workshops ‘Welkom Online’ aan vanaf half november 2024. Tijdens deze workshops zet je samen de eerste stappen online en maak je op een praktische manier kennis met de mogelijkheden van het internet. Ook digitale veiligheid komt uitgebreid aan bod.

Digitale veiligheid tijdens Welkom Online

Ledenvoordeel SeniorWeb

Schrikken berichten over datalekken, hacking, cybercrime je af en weet je niet waar te beginnen om je hiervoor te beschermen? Je bent niet de enige. Profiteer als lid van Thebe Extra zes maanden lang gratis van de dienstverlening van SeniorWeb. Zij helpen je online je weg te vinden door tips en stap-voor-stapuitleg te geven. Of kijk alvast op de pagina ‘Online veiligheid & privacy’ voor tips en adviezen.


Online bankieren

Internetbankieren is niet meer weg te denken bij het doen van financiële transacties... makkelijk, handig en snel. Is het ook veilig? Zeker, online bankieren is door de Nederlandse banken zeer goed beveiligd. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid - van banken en consumenten - om het veilig te houden. Lees wat je kunt doen!

Social Media

Wil je meer weten over hoe je privacy is geregeld op social media, hoe je veilig gebruik maakt van social media, hoe het zit met je digitale nalatenschap of hoe je je kinderen online beschermt op diverse social media platformen? Bekijk dan hoe je social media op een veilige manier inzet en welke voorbereidingen je kunt treffen.
Digitale veiligheid Online winkelen

Veilig winkelen

Online shoppen is verleidelijk... dat weten oplichters ook. Leer betrouwbare internetwinkels te onderscheiden van nep-webwinkels. En bedenk... als een aanbieding of product te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Fraudeurs zijn een meester in het aan- of namaken van winkels die echt lijken.

Slachtoffer geworden?

Ben je getroffen door een vorm van internetfraude, raak dan niet in paniek en kom snel in actie. De flyer ‘Eerste Hulp bij Online Criminaliteit’ zet de te nemen stappen op een rij voor jou, inclusief handige telefoonnummers. Een belangrijk document dus… print hem uit en bewaar deze op een handige plek.
.

Pas op voor oplichtingstrucs

Wees alert en weet op welke signalen je moet letten om oplichting en fraude te voorkomen:

  • WhatsApp-fraude
    Bij WhatsApp-fraude doen criminelen zich meestal via WhatsApp voor als bekenden van je, bijvoorbeeld als je zoon of dochter. Ze gebruiken smoezen en vragen je tijdelijk geld over te maken met de belofte dit terug te betalen. 
  • Bank spoofing of bankhelpdeskfraude
    Nep-bankmedewerkers bellen je op omdat je bankrekening in gevaar zou zijn. Ze willen je geld ‘veilig stellen’ op een zgn. kluisrekening of je bankpas vervangen. Ga hier niet op in, bankmedewerkers bellen je niet zonder afspraak. 
  • Aankoopfraude
    Nepwebwinkel deze duiken steeds meer op, zoek online naar referenties en betrouwbaarheid. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestel ook. Oplichting op Marktplaats komt ook nog vaak voor, controleer of een (ver)koper betrouwbaar is
  • Ransomware
    Deze gijzelsoftware is een vorm van malware die al je persoonlijke bestanden als foto’s en documenten op slot kan zetten. Criminelen eisen grote bedragen om de blokkade op te heffen. Betaal je die niet en heb je geen back-up, dan ben je vaak al je bestanden kwijt.
  • Phishing
    Berichten die er echt uitzien lokken je naar nepwebsites om je inlog- of betaalgegevens te bemachtigen. Nepmails verspreiden ook virussen en andere malware. Dat doen ze via bijlages en/of linkjes, klik er niet op.
  • Nepbellers
    Steeds meer bedrijven en diensten worden telefonisch nagedaan (gespooft), van nepmedewerkers van Microsoft tot de valse bellers van de politie, fraudehelpdesk en webwinkels. Let ook op wanneer je zelf belt bij valse virusmeldingen of als je een klantenservice via Google zoekt.
  • Inloggegevens stelen 
    Inloggegevens stelen via datalekken of gehackte websites. Voorkom problemen: gebruik sterke en unieke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie.

Bron: Consumentenbond
.

Digitale veiligheid

Test je kennis

Wil je erachter komen hoe het staat met je kennis over digitale veiligheid? Doe dan de test… je steekt er ook nog iets van op. Er zijn verschillende onderwerpen: digitale nalatenschap, updates, echt of nep, cyberskill, social media en pishing en ransomware? En mocht je nog nooit van deze termen gehoord hebben, wacht dan niet langer en word wijzer.
.


Brandpreventie

Veel woningbranden ontstaan als gevolg van menselijk handelen en kunnen voorkomen worden. Neem de juiste voorzorgsmaatregelen om de kans op brand en slachtoffers te verkleinen.

Inbraakpreventie

Uit onderzoek blijkt dat 9 op de 10 woningen niet voldoende beveiligd zijn tegen inbrekers. Zorg dat het moeilijker is om de woning binnen te komen en houd ongenode gasten buiten de deur.

Digitale veiligheid

Doe je veel online? Kijk dan goed uit hoe en aan wie je je gegevens geeft of achterlaat, want helaas is niet alles wat het lijkt op internet. Bescherm jezelf tegen fraude en laat je niet misleiden.

Ledenvoordeel

088 374 75 76