Digitale veiligheid
Welke risico’s loop je als je online bent?
Veilig internetten… wat komt daar bij kijken?
Internet heeft ons leven grotendeels verrijkt en makkelijker gemaakt. We staan met iedereen en alles in verbinding en laten overal onze digitale sporen en gegevens achter… ook al ben je je daar misschien niet direct van bewust en weet je niet altijd met wie je te maken heeft. Om niet het slachtoffer te worden van online fraude, oplichting of cybercrime, is het noodzakelijk dat je bewust omgaat met allerlei zaken die via het internet lopen. Zorg ervoor dat je gegevens veilig zijn en voorkom dat ze in verkeerde handen vallen. Thebe Extra geeft je graag een aantal tips en acties om je digitale veiligheid te verbeteren.
Digitale veiligheid begint met een goede online basisveiligheid. Met deze vijf aandachtspunten maak je het criminelen op het internet een stuk lastiger:
Kijk voor meer tekst en uitleg over deze tips op www.veiliginternetten.nl
Datalekken… wat is het en hoe kun je je hier tegen weren? Bekijk het filmpje en ontdek wat je zelf in de hand hebt. Eén van de tips is om je eigen gegevens gescheiden te houden. Maak een gratis e-mailadres aan voor al je online aankopen en gebruik dat adres alleen voor dit doel. Mochten de gegevens van een webwinkel dan lekken (datalek) dan hebben internetcriminelen niet zomaar de kennis van je gewone e-mailadres die je voor privézaken gebruikt.
Bron: Consumentenbond
In samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds bieden wij de gratis workshops ‘Welkom Online’ aan vanaf half november 2024. Tijdens deze workshops zet je samen de eerste stappen online en maak je op een praktische manier kennis met de mogelijkheden van het internet. Ook digitale veiligheid komt uitgebreid aan bod.
Schrikken berichten over datalekken, hacking, cybercrime je af en weet je niet waar te beginnen om je hiervoor te beschermen? Je bent niet de enige. Profiteer als lid van Thebe Extra zes maanden lang gratis van de dienstverlening van SeniorWeb. Zij helpen je online je weg te vinden door tips en stap-voor-stapuitleg te geven. Of kijk alvast op de pagina ‘Online veiligheid & privacy’ voor tips en adviezen.
Ben je getroffen door een vorm van internetfraude, raak dan niet in paniek en kom snel in actie. De flyer ‘Eerste Hulp bij Online Criminaliteit’ zet de te nemen stappen op een rij voor jou, inclusief handige telefoonnummers. Een belangrijk document dus… print hem uit en bewaar deze op een handige plek.
.
Wees alert en weet op welke signalen je moet letten om oplichting en fraude te voorkomen:
Bron: Consumentenbond
.
Wil je erachter komen hoe het staat met je kennis over digitale veiligheid? Doe dan de test… je steekt er ook nog iets van op. Er zijn verschillende onderwerpen: digitale nalatenschap, updates, echt of nep, cyberskill, social media en pishing en ransomware? En mocht je nog nooit van deze termen gehoord hebben, wacht dan niet langer en word wijzer.
.