Digitale veiligheid

Welke risico’s loopt u als u online bent?

Digitale veiligheid

Veilig internetten… wat komt daar bij kijken?

Internet heeft ons leven grotendeels verrijkt en makkelijker gemaakt. We staan met iedereen en alles in verbinding en laten overal onze digitale sporen en gegevens achter… ook al bent u zich daar misschien niet direct van bewust en weet u niet altijd met wie u te maken heeft. Om niet het slachtoffer te worden van online fraude, oplichting of cybercrime, is het noodzakelijk dat u bewust omgaat met allerlei zaken die via het internet lopen. Zorg ervoor dat uw gegevens veilig zijn en voorkom dat ze in verkeerde handen vallen. Thebe Extra geeft u graag een aantal tips en acties om uw digitale veiligheid te verbeteren. 

Basisveiligheid

Digitale veiligheid begint met een goede online basisveiligheid. Met deze vijf aandachtspunten maakt u het criminelen op het internet een stuk lastiger:

 • Zorg voor een veilig en uniek wachtwoord
 • Houd updates bij
 • Installeer een virusscan
 • Maak geregeld back-ups (kopie)
 • Check eerst de link voordat u klikt

Kijk voor meer tekst en uitleg over deze tips op www.veiliginternetten.nl

Veilig internetten

Datalekken… wat is het en hoe kunt u zich hier tegen weren? Bekijk het filmpje en ontdek wat u zelf in de hand heeft. Eén van de tips is om uw eigen gegevens gescheiden te houden. Maak een gratis e-mailadres aan voor al uw online aankopen en gebruik dat adres alleen voor dit doel. Mochten de gegevens van een webwinkel dan lekken (datalek) dan hebben internetcriminelen niet zomaar de kennis van uw gewone e-mailadres die u voor privézaken gebruikt.

Bron: Consumentenbond

Ledenvoordeel SeniorWeb

Schrikken berichten over datalekken, hacking, cybercrime u af en weet u niet waar te beginnen om u hiervoor te beschermen? U bent niet de enige. Profiteer als lid van Thebe Extra zes maanden lang gratis van de dienstverlening van SeniorWeb. Zij helpen u online uw weg te vinden door tips en stap-voor-stapuitleg te geven. Of kijk alvast op de pagina ‘Online veiligheid & privacy’ voor tips en adviezen.


Online bankieren

Internetbankieren is niet meer weg te denken bij het doen van financiële transacties... makkelijk, handig en snel. Is het ook veilig? Zeker, online bankieren is door de Nederlandse banken zeer goed beveiligd. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid - van banken en consumenten - om het veilig te houden. Lees wat u kunt doen!

Social Media

Wilt u meer weten over hoe uw privacy is geregeld op social media, hoe u veilig gebruik maakt van social media, hoe het zit met uw digitale nalatenschap of hoe u uw kinderen online beschermt op diverse social media platformen? Bekijk dan hoe u social media op een veilige manier inzet en welke voorbereidingen u kunt treffen.
Digitale veiligheid Online winkelen

Veilig winkelen

Online shoppen is verleidelijk... dat weten oplichters ook. Leer betrouwbare internetwinkels te onderscheiden van nep-webwinkels. En bedenk... als een aanbieding of product te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Fraudeurs zijn een meester in het aan- of namaken van winkels die echt lijken.

Slachtoffer geworden?

Bent u getroffen door een vorm van internetfraude, raak dan niet in paniek en kom snel in actie. De flyer ‘Eerste Hulp bij Online Criminaliteit’ zet de te nemen stappen op een rij voor u, inclusief handige telefoonnummers. Een belangrijk document dus… print hem uit en bewaar deze op een handige plek.
.

Pas op voor oplichtingstrucs

Ben alert en weet op welke signalen u moet letten om oplichting en fraude te voorkomen:

 • WhatsApp-fraude
  Bij WhatsApp-fraude doen criminelen zich meestal via WhatsApp voor als bekenden van u, bijvoorbeeld als uw zoon of dochter. Ze gebruiken smoezen en vragen u tijdelijk geld over te maken met de belofte dit terug te betalen. 
 • Bank spoofing of bankhelpdeskfraude
  Nep-bankmedewerkers bellen u op omdat uw bankrekening in gevaar zou zijn. Ze willen uw geld ‘veilig stellen’ op een zgn. kluisrekening of uw bankpas vervangen. Ga hier niet op in, bankmedewerkers bellen u niet zonder afspraak. 
 • Aankoopfraude
  Nepwebwinkel deze duiken steeds meer op, zoek online naar referenties en betrouwbaarheid. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestel ook. Oplichting op Marktplaats komt ook nog vaak voor, controleer of een (ver)koper betrouwbaar is
 • Ransomware
  Deze gijzelsoftware is een vorm van malware die al je persoonlijke bestanden als foto’s en documenten op slot kan zetten. Criminelen eisen grote bedragen om de blokkade op te heffen. Betaalt u die niet en heeft u geen back-up, dan bent u vaak al uw bestanden kwijt.
 • Phishing
  Berichten die er echt uitzien lokken je naar nepwebsites om uw inloggevens of betaalgegevens te bemachtigen. Nepmails verspreiden ook virussen en andere malware. Dat doen ze via bijlages en/of linkjes, klik er niet op.
 • Nepbellers
  Steeds meer bedrijven en diensten worden telefonisch nagedaan (gespooft), van nepmedewerkers van Microsoft tot de valse bellers van de politie, fraudehelpdesk en webwinkels. Let ook op wanneer u zelf belt bij valse virusmeldingen of als u een klantenservice via Google zoekt.
 • Inloggegevens stelen 
  Inloggegevens stelen via datalekken of gehackte websites. Voorkom problemen: gebruik sterke en unieke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie.

Bron: Consumentenbond
.

Digitale veiligheid

Test uw kennis

Wilt u erachter komen hoe het staat met uw kennis over digitale veiligheid? Doe dan de test… u steekt er ook nog iets van op. Er zijn verschillende onderwerpen: digitale nalatenschap, updates, echt of nep, cyberskill, social media en pishing en ransomware? En mocht u nog nooit van deze termen gehoord hebben, wacht dan niet langer en word wijzer.
.

Ledenvoordeel

088 374 75 76