
Steeds meer zaken kan je via internet regelen. Maar soms kan de drempel hoog zijn om te leren hoe het allemaal werkt en daardoor kan je je soms buitengesloten, eenzaam of machteloos voelen. Om hierin te ondersteunen, bieden wij in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds de gratis workshops ‘Welkom Online’ aan. Tijdens deze workshops zet je samen de eerste stappen online en maak je op een praktische manier kennis met de mogelijkheden van het internet.
De inhoud van de workshops is breed en praktijkgericht. Je brengt elke les je eigen laptop, tablet en/of smartphone mee. Daar wordt op geoefend tijdens de lessen. In totaal zijn er zeven workshops van elk anderhalf uur. Er wordt van je verwacht dat als je je inschrijft je alle zeven lessen aanwezig bent. Na afloop ontvang je een jaarabonnement op SeniorWeb t.w.v. € 40,-.
Op dit moment is de reeks workshops volgeboekt en ook van start gegaan op 14 februari. De reservelijst is inmiddels ook vol. Sta je op deze reservelijst, dan ontvang je vanzelf bericht van ons wanneer een volgende cursus start.
De inhoud van de workshops:
Les 1 De eerste stappen online
Wat is internet eigenlijk, wat is er online allemaal mogelijk, wat is een browser en hoe gebruik je die? Wat is WiFi en hoe log je erop in? Wat zijn favorieten en cookies? En hoe verander je de helderheid of andere basisinstellingen van je laptop, telefoon of tablet?
Les 2 QR-code
Je ziet ze steeds vaker: QR-codes. Tijdens wandelroutes, naast een schilderij in een museum, wanneer je een bestelling plaatst op het terras, bij de digitale collectebus aan de deur of voor de Wifi-code in de bibliotheek. In deze workshop leer je wat een QR-code is en gaan we oefenen met scannen.
Les 3 Digitale veiligheid
Er is online ontzettend veel leuks te beleven. Alleen net als in het dagelijks leven kunnen er ook online oplichters actief zijn. Veel mensen, jong en oud, zijn bang om slachtoffer te worden van online oplichting. Alleen wat is online oplichting eigenlijk? Wat wordt er bedoeld met termen als phishing, spoofing of hulpvraagfraude? Tijdens deze workshop gaan we samen kijken hoe je verschillende vormen van online oplichting herkent. En misschien nog wel belangrijker: we gaan leren hoe je veilig kunt zoeken. Hoe herken je een veilige website? En hoe controleer je een twijfelachtig linkje zonder erop te klikken?
Les 4 Zoeken op internet
Miljoenen websites bieden informatie aan. Alleen hoe krijg je binnen die miljarden resultaten gevonden wat je zoekt? Waar kun je allemaal op zoek naar informatie? Wat is een zoekmachine, hoe kan je een zoekmachine als Google het beste inzetten en waar moet je opletten in het kader van veiligheid?
Les 5 Mobiliteit
Hoe gebruik je Google Maps voor de beste route van A naar B? En welke app of website is handig voor het plannen van je reis met het openbaar vervoer? Lukt het om de ideale reisroute met vrienden of familie te delen? Met elkaar kijken we welke activiteiten er in de buurt te vinden zijn.
Les 6 Gezondheid
Waar vind je betrouwbare informatie over lichamelijke klachten, hoe maak je online een afspraak bij de huisarts of bestel je een herhaalrecept voor je medicijnen? Samen staan we stil bij de mogelijkheden op de website van jouw huisarts en kijken we naar apps gebruikt kunnen worden om de gezondheid te monitoren (stappenteller of geheugentrainers).
Les 7 Herinneringen: foto’s en video’s delen en opslaan
Iedereen heeft foto’s en video’s van herinneringen (van dat leuke etentje of prachtige museum) die je over tien jaar nog eens terug wilt kijken. Alleen hoe deel je die foto’s en video’s via e-mail of WhatsApp? Hoe maak je een goede foto, gebruik je de flitser of verander je het formaat? Samen ontdekken we welke opties er allemaal zijn.
Naast een stukje informatie is er veel ruimte om samen te oefenen en vragen te stellen. Na afloop van de workshops kan je zelf gratis verder oefenen op www.welkomonline.nl.
Belangrijk om te weten:
De deelnemers brengen zelf hun eigen tablet, laptop en/of smartphone mee, hier wordt mee geoefend tijdens de workshop. Ook wordt verwacht dat je alle workshops aanwezig bent. Na bijwonen van alle workshops ontvang je het gratis jaarabonnement op SeniorWeb t.w.v. € 40,-.
Kosten
Deze cursus van zeven workshops is gratis. Het is inclusief koffie/thee en wat lekkers erbij.
Voorwaarden
– Maximaal 12 deelnemers
– Aanwezigheid bij alle workshops
– Annuleren kan tot 1 week voor aanvang van de 1e bijeenkomst
– Meebrengen eigen laptop, tablet en/of smartphone
Nog geen lid van Thebe Extra?
Heb je interesse in deze workshop en ben je nog geen lid? Een lidmaatschap biedt vele voordelen! Bel naar 088 374 75 76 of kijk op thebe-extra.nl/lidmaatschap.
.
Tilburg:
De 7 workshops vinden plaatsen op de volgende vrijdagochtenden van 10.30 uur tot 12.00 uur (inloop vanaf 10.15 uur):
Groep 2: (VOL)
14 februari 2025
28 februari 2025
14 maart 2025
28 maart 2025
11 april 2025
25 april 2025
9 mei 2025
Adres: Ledenvereniging Thebe Extra, Lage Witsiebaan 2A, 5042 DA in Tilburg
Voor leden zijn de workshops Welkom Online geheel gratis.
Thebe Extra werkt samen met het Nationaal Ouderenfonds.
Heb je vragen over deze workshop, neem contact op met ons via tel. 088 374 75 76.