Hoe brandveilig
is uw huis?

Rookmelders en co-melders

Wetgeving
Voor nieuwbouwwoningen zijn rookmelders al sinds 2003 verplicht. Voor bestaande woningen treedt per 1 juli 2022 een wet in werking die verplicht dat in iedere woning, op iedere verdieping, minstens 1 rookmelder moet hangen.

Welke rookmelders moet ik aanschaffen?
Wanneer u rookmelders koopt, koop dan een rookmelder van een gerenommeerd merk als bijvoorbeeld Fireangel. Deze producten zijn uitgebreid getest en voldoen aan alle normen. Belangrijk is ook dat u een rookmelder koopt met een lithiumaccu die 5 tot 10 jaar meegaat. Zo hoeft u niet ieder jaar de batterij te vervangen.

Er zijn 2 typen rookmelders verkrijgbaar:

  • Niet koppelbare rookmelders (standalone)
    Deze rookmelders staan op zichzelf en slaan alleen alarm in de ruimte waar de melder hangt. Dit heeft als nadeel dat het alarmsignaal misschien niet in iedere ruimte van de woning goed te horen is.
  • Koppelbare rookmelders
    Koppelbare rookmelders staan draadloos met elkaar in verbinding. Wanneer 1 rookmelder brand detecteert, slaan alle rookmelders tegelijkertijd alarm. Zo is het alarmsignaal in iedere ruimte van de woning goed hoorbaar.

Oplossingen voor mensen met een slecht gehoor
Ook voor mensen met een slecht gehoor zijn er oplossingen.
Er zijn melders met een flitslicht en een speciale trilplaat die je onder je matras kunt leggen en begint te trillen wanneer de rookmelders alarm slaan.

Rookmelders met een mooie korting!

Vanaf 1 juli 2022 is in iedere woning, op iedere verdieping, een rookmelder verplicht! Als u geen rookmelders hangt, riskeert u een boete van de gemeente en bovendien kan een verzekeraar besluiten om niets uit te keren na brand. Maar de allerbelangrijkste reden om rookmelders op te hangen, is natuurlijk nog steeds uw eigen veiligheid. In samenwerking met Brandpreventiewinkel krijgt u als lid 20% korting op twee verschillende sets rookmelders. Zo kost een gekoppelde set € 55,84 i.p.v. € 69,80 en een normale set € 36,64 i.p.v. E 45,80. Bekijk snel de aanbieding van Brandpreventiewinkel!

20% korting!

Koolmonoxide is een sluipmoordenaar

Naast rookmelders wordt ook het plaatsen van Co-melders aangereden. Co is de afkorting voor koolmonoxide. Koolmonoxide kan ontstaan door uiteenlopende oorzaken. Doordat u koolmonoxide niet kan zien of ruiken is het een echte sluipmoordenaar. Enkel een CO-melder kan u tijdig waarschuwen. Lees alles over koolmonoxide op de website van de brandweer.

Waar moet ik melders plaatsen?

Hang ten minste een rookmelder op in de hal en de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan. Lees meer over rookmelders op de website van de brandweer.

Hoe kan ik rookmelders testen en onderhouden?

Er wordt geadviseerd rookmelders met enige regelmaat te testen en te reinigen. Testen kan door middel van het indrukken van de testknop op de rookmelder. Schoonmaken kan 1 keer per maand met een lichtvochtige doek. Daarnaast wordt geadviseerd de rookmelder 2 keer per jaar van binnen en buiten te reinigen met een stofzuiger voorzien van een zacht borstelgedeelte.

088 374 75 76