
Ondervoeding
Praktische tips om ondervoeding tegen te gaan en je gezond en eiwitrijk kunt eten.
Praktische tips om ondervoeding tegen te gaan en je gezond en eiwitrijk kunt eten.
Ondervoeding komt vaker voor dan je denkt, vooral bij mensen van 50 jaar en ouder. Ouderen die kwetsbaar zijn, chronische aandoeningen hebben of herstellende zijn van een zware operatie lopen extra risico.
Wat veel mensen niet weten, is dat ondervoeding lang niet altijd opvalt. In verzorgings- en verpleeghuizen is tussen de 15 en 20 procent van de bewoners ondervoed. Bij mensen die thuiszorg ontvangen loopt dit op tot 30 à 40 procent. Zelfs onder zelfstandig wonende ouderen van 75 jaar en ouder – zonder thuiszorg – is ongeveer 20 procent ondervoed. En het zijn niet alleen ouderen: ook jongvolwassenen kunnen hiermee te maken krijgen.
.
Wat is ondervoeding?
Iedereen eet wel eens wat minder, dat is heel normaal. Maar wanneer je voor langere tijd onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, gaat je lichaam z’n eigen voorraad aanspreken. Eerst verbrandt het vet, daarna ook spiermassa. Hierdoor kun je ongewenst gewicht verliezen — en dat is precies wat we ondervoeding noemen.
Als iemand plotseling veel gewicht verliest, is dat meestal wel zichtbaar. Maar ondervoeding is niet altijd makkelijk te signaleren. Ook mensen met overgewicht kunnen er last van hebben. Onverwacht of snel afvallen is in elk geval nooit goed voor je gezondheid – je mist dan niet alleen calorieën en eiwitten, maar ook belangrijke vitamines en mineralen.
.
Het risico van ondervoeding
De gevolgen van ondervoeding kunnen groot zijn, want je lichaam krijgt te weinig voedingsstoffen binnen. Eerst gebruikt het je vetreserves als energiebron en daarna wordt een beroep gedaan op je spierweefsel. Dat maakt je spieren zwakker en kan verschillende klachten veroorzaken:
• Sneller vallen
• Minder energie
• Sneller moe zijn
• Verminderde weerstand
• Langzamer herstel bij ziekte
• Minder eetlust of geen energie om te koken
Ondervoeding heeft zo een negatieve invloed op je gezondheid en hoe je je voelt.
.
Thebe Extra en samenwerkingspartner VGZ helpen je graag bij het voorkomen of behandelen van ondervoeding. We leggen uit wat ondervoeding met je lichaam doet, hoe je het kunt herkennen en – minstens zo belangrijk – wat je er zelf aan kunt doen. Denk aan tips over eiwitrijke voeding en gezonde eetgewoonten.
Meer informatie? Kijk op www.vgz.nl/voeding-voor-ouderen
.
.
.
.
Collectieve zorgverzekering VGZ Zorgt
Ben je op zoek naar een goede zorgverzekering? Als je lid wordt of bent van Ledenvereniging Thebe Extra krijg je via Thebe Extra korting op de aanvullende zorgverzekering VGZ Zorgt. Je profiteert dan van veel voordelen zoals ruimere vergoedingen, gratis workshops en apps. Ook je lidmaatschap van Thebe Extra wordt vergoed!
Meer informatie vind je op: www.thebe-extra.nl/vgz
Een gezonde leefstijl is de basis voor een energiek en gelukkig leven. Door goed te eten, regelmatig te bewegen en voldoende te rusten, houd je je lichaam en geest in balans. Dit helpt je om ziekte te voorkomen, stress te verminderen en langer fit en zelfstandig te blijven.
.
.
Ontmoet onze ledenconsultenten!
Als u vragen heeft of u wilt meer informatie over mantelzorg, neem dan gerust contact op met één van onze ledenconsulenten. Zij kijken naar uw situatie en helpen u graag op weg.
Ze zijn te bereiken via e-mail: ledenconsulent@thebe-extra.nl of telefonisch via 088 – 374 75 76.