Blog | 24 juni 2024

Hoe doen zij dat?
Erik werd afhankelijk

Erik werd in één klap afhankelijk

In april 2022 veranderde het leven van Erik Verhagen. Hij kreeg een hersenbloeding. Hij kon niet meer lopen en slikken, was links verlamd en zijn evenwicht was weg. Daardoor was hij afhankelijk van anderen. Na 2,5 maand revalideren kwam hij weer thuis. Daar belandde hij in een zwart gat.

‘Voor de hersenbloeding was ik heel druk met allerlei dingen. Ik werkte als conciërge op een school, speelde toneel, maakte muziek, deed aan modelbouwen, bouwde decors. Dat was in één klap over. In het revalidatiecentrum was alles perfect. Maar daarna viel alles weg, terwijl ik toen juist hulp nodig had. Via de Wmo kon ik wel dingen aanvragen, maar ik moest alles zelf regelen. Daar had ik de energie niet voor, ik was nog aan het overleven. Samen met de huisarts hebben we het voor elkaar gekregen, maar ik vraag me af waarom dat niet beter op elkaar aansluit.

Hulp vragen vond ik moeilijk. Mijn zelfrespect had een knauw gekregen. Mijn vrouw heeft in die tijd voor me gezorgd. Ze heeft het heel zwaar gehad. Nooit gedacht dat het zoveel impact zou hebben, ook op haar. Er is nauwelijks hulp voor haar als mantelzorger, terwijl zij net zo goed getroffen is. Nu heb ik in principe geen hulp meer nodig. Slikken kan ik nog steeds niet, maar de andere functies komen langzaamaan terug. Ik heb me eerst gericht op weer leren lopen. Dat is gelukt. Ik heb een driewielfiets waarmee ik me kan verplaatsen en ik werk weer 6 uur in de week. Dat wil ik uitbreiden tot vier halve dagen. Geen idee of dat haalbaar is, maar een mens moet een doel hebben.’

088 374 75 76