
Zowel vooraf als tijdens het webinar op donderdag 2 december zijn er veel vragen gesteld. Hieronder vindt u antwoord op de meeste gestelde vragen. Sommige vragen die zijn gesteld waren heel persoonlijk, specifiek en/of lastig te beantwoorden zonder extra beeld of context. Op deze vragen kunnen we helaas niet ingaan. Mocht uw vraag onvoldoende beantwoord zijn tijdens het webinar, de extra informatie op de site vragen we u contact op te nemen met de brandweer bij u in de buurt om uw vraag aan hen voor te leggen. Kijk op: Regio’s – Brandweer voor de brandweer bij u in de buurt.
Vanaf juli 2022 is een rookmelder minimaal op elke etage van uw woning wettelijk verplicht. Deze verplichting houdt in dat op iedere etage waar zich een verblijfsruimte of afgesloten ruimte bevindt, minstens één rookmelder in de vluchtweg geplaatst moet worden. Dit is meestal in de gang of overloop die leidt naar de voor/(achter)deur. Hoeveel rookmelders u nodig heeft hangt af van de indeling van uw woning. Vul de Rookmelderwijzer in en kom erachter hoeveel rookmelders jij voor jouw woonsituatie nodig hebt! Deze kunt u invullen via Rookmelderwijzer.
In dit persoonlijke advies wordt ook rekening gehouden met doven en slechthorenden. Voor deze doelgroep zijn speciale rookmelders met flitslichten en trilplaten voor onder het kussen beschikbaar.
Plaats de rookmelder tegen het plafond. Houd minimaal 50 cm afstand tot de muur en ventilatievoorziening. Waar mogelijk hang je een rookmelder zoveel mogelijk in het midden van de ruimte. Een rookmelder kunt u bevestigen met schroeven, kit of (magneet)stickers. Die laatste twee zijn alleen bij gladde plafonds mogelijk.
Omdat uw rookmelder ook afgaat als er veel stof of damp bij de lichtbron komt, is het belangrijk om hem op de juiste plek te plaatsen maar ook schoon te houden. Maak de melder regelmatig stofvrij met de stofzuiger of licht vochtig doekje, bijvoorbeeld wanneer u rookmelders test of de batterij vervangt. Test maandelijks of de rookmelder nog werkt. In de meeste gevallen zit een testknop op de rookmelder. Het kan helpen om hiervoor een vast moment in te plannen, bijvoorbeeld telkens de eerste maandag van de maand.
Tegenwoordig zijn veel rookmelders met interne batterijen van 10 jaar. Dat is handig want dan hoeft je de batterij niet tussentijds te vervangen. Er zijn ook rookmelders met losse batterijen. Die batterijen gaan gemiddeld één 1 jaar mee dus zorg dat je iedere jaar een nieuwe batterij plaatst. Een rookmelder heeft een levensduur van 10 jaar. Daarna is de betrouwbaarheid niet meer gegarandeerd en is het slim om de rookmelder te vervangen.
Er zijn verschillende blusmiddelen die een beginnende brandkunnen blussen. De brandklasse van een blusmiddel is erg belangrijk. Niet ieder blusmiddel is geschikt voor iedere brand. Gebruik een deksel of koekenpan voor een vlam in de pan, gebruik een brandblusser voor bijvoorbeeld een kleine prullenbak brand en een blusdeken als de kleding van iemand vlam heeft gevat. Een brand blussen is risicovol dus let altijd goed op uw eigen veiligheid. Doe alleen een bluspoging als de brand maximaal de grootte van een voetbal heeft en zonder gevaar weg kunt komen.
Bij een woningbrand heeft u drie minuten om uzelf en uw huisgenoten in veiligheid te brengen. Zorg ervoor dat vluchtroutes vrij zijn van spullen zodat u snel en veilig, ook in het donker, het huis kunt verlaten. Heeft u afgesloten deuren leg dan de (reserve)sleutels binnen handbereik zo gaat er geen onnodige tijd verloren in het zoeken van uw sleutels. Wacht buiten op een afgesproken verzamelplaats om de brandweer op te vangen. Nadat u 112 heeft gebeld, duurt het nog 8-10 minuten voordat de brandweer er is.
Het sluiten van binnendeuren voor het slapen kan uw leven redden. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de giftige nog enige tijd buiten de leefruimte blijft. Want juist de rook is de grootste bedreiging bij brand. Bent u minder mobiel dan bent u kwetsbaarder bij brand. Dan is elke minuut extra vluchttijd van levensbelang. Daarom is het belangrijk binnendeuren te sluiten als u gaat slapen, maar zorg dat u de rookmelders wel kunt horen. Dit kunt u eenvoudig realiseren door gekoppelde rookmelder aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat u snel gewekt wordt bij brand.
Koolmonoxide, ook wel afgekort tot CO, is een giftig gas. Dit ontstaat dat onder door onvolledige verbranding in stooktoestel bijvoorbeeld een cv-ketel, open haard of geiser. Het gevaarlijke aan koolmonoxide is dat u het niet ruikt of proeft. U kunt het dus niet herkennen. Als u het inademt kunt u bewusteloos raken en overlijden. Het is belangrijk om 24/7 te ventileren door een rooster te openen of een raam op een kiertje te hebben. Laat verwarmingstoestel minimaal één keer per jaar door een gecertificeerd vakman controleren. Zorg voor snelle alarmering en plaats een koolmonoxidemelder(s) voor het geval het toch mis gaat.
In de basis is het advies:
Op Waar plaats ik een CO-melder? vindt u plaatsingsadvies voor verschillende situaties.