Blog | 25 april 2024

5 handige apps voor een gezonde en veilige vakantie

Als u op vakantie gaat wilt u het liefst even ontstressen in een andere omgeving. Het is dan verleidelijk om uw smartphone, die een prominente plek inneemt in het leven van veel mensen, uit te zetten of op uw hotelkamer achter te laten. Toch is het handig om uw smartphone ook op vakantie bij de hand te houden voor het geval u last heeft van kwalen of wanneer u zich in een vervelende situatie bevindt. Daarom raden wij u 5 handige apps aan die uw vakantiebezoek gezond én veilig maken.

1. GGD reist mee

Of u nu last heeft van een kwallenbeet of een zonnesteek, de app ’GGD Reist Mee’ vertelt u alles over de symptomen en wat u er tegen kunt doen. Ook voor de meer exotische kwalen en ernstigere ziektes kunt u deze app gebruiken. De app is zeer compleet en is echt een enorm handig hulpmiddel op vakantie. Maar ook in de voorbereiding op uw vakantie komt de app van pas. U kunt aangeven naar welk land u gaat afreizen en de app vertelt u de (gezondheids)risico’s en of u wellicht vaccinaties nodig heeft.

Download GGD Reist Mee voor Android
Download GGD Reist Mee voor iPhones

2. Google Maps

Google Maps is heel handig als u wilt weten hoe u van A naar B komt, maar is ook een erg handig hulpmiddel als u bijvoorbeeld een apotheek of drogist zoekt. Als u naar het buitenland gaat en vooraf een (deel van de) kaart offline beschikbaar maakt kunt u ook op plekken waar u geen internet heeft razendsnel uw weg vinden. Tip: zoek voor uw vertrek naar handige locaties op de kaart (natuurlijk bezienswaardigheden, maar ook het dichtstbijzijnde ziekenhuis of de apotheek) en markeer deze. Zo kunt u ze eenvoudig terugvinden wanneer dat nodig is.

Download Google Maps voor Android
Download Google Maps voor iPhones

3. Google Translate

Bent u op vakantie in het buitenland en spreekt u de taal niet of nauwelijks? Met Google Translate kunt u in het Nederlands inspreken wat u wilt vragen of zeggen, en de app zegt het tegen uw gesprekspartner in de taal van uw keuze. En dit werkt ook de andere kant op. Uw gesprekspartner kan weer iets in zijn/haar moederstaal inspreken en u hoort in het Nederlands wat er gezegd wordt! Dat is natuurlijk wel heel erg handig als u zich bij (medische) problemen niet goed kunt uiten in de taal van het land waar u bent. Ook kunt u de camera gebruiken en richten op tekst die geschreven is in een andere taal. Op uw scherm ziet u meteen wat de tekst betekent!

Download Google Translate voor Android
Download Google Translate voor iPhones

4. Flush

Iedereen heeft er wel eens last van, u bent in een onbekende stad en u moet ineens naar het toilet. Maar waar vindt u een toilet dichtbij? Met de app Flush ziet u binnen een mum van een tijd waar u zich bevindt en waar het dichtstbijzijnde openbare toilet is. Flush maakt gebruik van internet en gps dus het is noodzakelijk die even aan te zetten bij hoge nood. Gaat u in eigen land op vakantie? Dan is de app Hoge Nood completer.

Download Flush voor Android
Download Flush voor iPhones

5. SOS-noodmelding

De laatste tip is niet enkel belangrijk op vakantie maar kan eigenlijk altijd van pas komen. Op een noodsituatie kan niemand echt voorbereid zijn maar wanneer het toch gebeurt is het belangrijk om te weten wat u kunt doen. Heeft u een iPhone of nieuwere Samsung-smartphone? Dan zit er een SOS-noodmelding functie ingebouwd die automatisch hulpdiensten alarmeert en uw dierbaren een berichtje stuurt met het bericht dat u in nood bent en wat uw exacte locatie is. Heeft u geen iPhone of nieuwere Samsung-telefoon? Ook voor overige Android-smartphones zijn noodmelding-apps beschikbaar.
Instructies voor SOS-noodmelding op nieuwere Samsung-smartphones
Instructies voor SOS-noodmelding op iPhones

Bonus: App de verpleegkundige

We kregen nog een goede suggestie van één van onze leden. Mocht u thuis of op reis last hebben van ziekte of kwalen, dan kunt u gratis advies inwinnen bij een verpleegkundige. Verzekeraar CZ heeft namelijk een app ontwikkeld die dat mogelijk maakt. Met tekstberichten en foto’s kunt u communiceren met de verpleegkundigen, en zij antwoorden ook ’s avonds en in het weekend binnen 1 uur. Daarnaast zijn uw berichten strikt vertrouwelijk en indien gewenst anoniem. De app is ook te gebruiken door mensen die niet verzekerd zijn bij CZ.
Meer informatie

Download Flush voor Android
Download Flush voor iPhones

088 374 75 76