Rouw-
verwerking

Praktische tips voor rouwverwerking.

Rouwverwerking

Rouwen is een persoonlijk en vaak langdurig proces, waarbij zowel emotionele als fysieke klachten kunnen optreden, zoals verdriet, vermoeidheid en slaapproblemen. Er is geen vaste manier om te rouwen, toch wordt het rouwproces vaak omschreven in vier fases: het verlies aanvaarden, de pijn doorvoelen, je aanpassen aan het leven zonder de dierbare en het verlies een plek geven. Deze fases verlopen niet altijd lineair en kunnen op verschillende momenten herbeleefd worden.

Het is belangrijk om rouwen op je eigen manier te doen, zonder jezelf te dwingen bepaalde stappen te moeten nemen. En hoewel er geen eenduidige regels zijn voor rouwverwerking, kunnen bepaalde tips wel helpen. Daar delen we er graag een aantal met je. 

.

Praktische tips:

.

Geef ruimte aan je emoties
Laat je gevoelens toe en doorvoel de pijn. Stel je kwetsbaar op, het hoort erbij en mag er zijn. Huilen lucht vaak op en kan helpend zijn in je rouwproces.

Vraag om hulp
Durf open te zijn over je behoefte aan steun, alleen dan kunnen anderen je helpen. Niet iedereen biedt zelf hulp aan, kent je situatie of weet hoe ze je kunnen helpen.

Zorg goed voor jezelf
Rouwen kan lichamelijk en mentaal zwaar zijn, dus verwaarloos je gezondheid niet. Eet goed, slaap voldoende, neem rust en zorg voor voldoende beweging. Structuur in je dagritme kan helpen stabiliteit te vinden.

Koester herinneringen
Blijf je dierbare herinneren op een manier die goed voelt voor jou. Bekijk foto’s, luister naar muziek, bezoek waardevolle plekken of deel herinneringen met je omgeving.

Praat erover (of schrijf van je af)
Schroom niet om met anderen te praten over jouw verlies en rouwproces of om aan te geven dat je hier behoefte aan hebt. Ben je niet zo’n prater? Dan kan het ook fijn zijn om je gevoelens op papier te zetten. 

Gun jezelf de tijd
Omgaan met rouw en verlies doe je op je eigen manier en in je eigen tempo. Rouw kent geen vastomlijnde periode, dus gun jezelf de tijd die nodig is om je verlies te verwerken.

Blijf in contact met je omgeving
Hoe meer je in contact blijft met het leven om je heen, hoe makkelijker je uiteindelijk zult wennen aan het leven na het verlies. Probeer je hier bewust van te zijn, hoe moeilijk dit in het begin ook kan zijn.

Zoek afleiding
Soms doet het goed om je gedachten even te verzetten. Zoek daarom af en toe afleiding. Maak een wandeling, ga sporten of pak een hobby op. Ook alledaagse dingen zoals schoonmaken of de boodschappen, kunnen je tijdelijk afleiden van het verlies.

Accepteer de situatie
Het besef dat rouw geen eindtijd kent – en dat het verlies altijd een onderdeel van je leven zal blijven – is hard. Toch kan dit juist ook de sleutel zijn tot acceptatie. De situatie is namelijk zoals die is en alleen jij kunt bepalen (en bent verantwoordelijk voor) hoe je daarmee omgaat. 

Zoek professionele hulp
Omgaan met verlies en rouw is moeilijk en soms lukt het niet alleen. Denk je dat je professionele hulp nodig hebt omdat het verlies en het rouwen jouw dagelijks leven belemmert? Twijfel dan niet en schakel hulp in. Vraag bijvoorbeeld een verwijzing van je huisarts naar een therapeut gespecialiseerd in rouwverwerking. Je staat er niet alleen voor.

Bron: Rouwbehandeling.nl

 

Informatie over verlies en rouw

Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met de dood, verlies en rouw. Een gevoel en proces waar iedereen op een eigen manier mee omgaat. En het mooie is… niets is hierin goed of fout. Thebe Extra begrijpt dat en informeert je graag over het thema ‘verlies en rouw’. Durf je kwetsbaar op te stellen en om hulp te vragen, we staan voor je klaar! 

.

Bekijk hoe we kunnen helpen!

.

Meer weten?

Ontmoet onze ledenconsultenten!

Als u vragen heeft of u wilt meer informatie over mantelzorg, neem dan gerust contact op met één van onze ledenconsulenten. Zij kijken naar uw situatie en helpen u graag op weg.

Ze zijn te bereiken via e-mail: ledenconsulent@thebe-extra.nl of telefonisch via 088 – 374 75 76.

088 374 75 76