Nieuws | 19 juli 2024

Eiwitrijke voeding verkleint uw kans op ondervoeding

Ondervoeding komt vaak voor bij 50+ers. Kwetsbare ouderen, chronisch zieken, of mensen die een grote operatie hebben ondergaan, hebben een grotere kans op ondervoeding. En wist u dat ondervoeding vaak niet direct wordt herkend? In verpleeg- en verzorgingshuizen is zo’n 15 tot 20 procent van de bewoners ondervoed. Bij mensen die thuiszorg krijgen is dat 30 tot 40 procent. En bij thuiswonende ouderen (zonder thuiszorg) van 75 jaar en ouder, is zo’n 20 procent ondervoed. Niet alleen deze ouderen maar ook (jong) volwassenen kunnen te maken krijgen met ondervoeding.

We eten allemaal wel een keer wat minder dan normaal. Maar als u langere tijd te weinig eet, gaat uw lichaam reserves opmaken. Deze reserves haalt het lichaam uit vet. En later ook uit spieren. Dit kan ervoor zorgen dat u afvalt, zonder dat u het wilt. Dat noemen we ondervoeding.

Valt u snel of veel af? Dan wordt ondervoeding vaak wel herkend. Maar soms is ondervoeding moeilijk te herkennen. Ook iemand met overgewicht kan ondervoed zijn. Te snel of onverwachts afvallen is nooit goed voor uw gezondheid.

Ondervoeding kan vervelende gevolgen hebben voor u. Uw spieren worden bijvoorbeeld slapper. Hierdoor kunt u sneller vallen en bent u sneller moe. Gelukkig zijn er veel producten die u kunnen helpen uw spieren te herstellen. En uw kracht te behouden of terug te krijgen.

Samen met VGZ willen wij u graag helpen om ondervoeding te voorkomen of tegen te gaan. We leggen graag aan u uit wat ondervoeding met uw lichaam doet. En hoe u het herkent. Maar ook wat u zelf kunt doen. Met praktische tips over hoe u gezond en eiwitrijk kunt eten.

Ga naar www.vgz.nl/voeding-voor-ouderen voor meer informatie en tips over eiwitrijke voeding en ondervoeding.

088 374 75 76