Is uw woning
klaar voor
uw toekomst?

Tips voor een veilige en comfortabele woning

U wilt zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen, maar is uw woning daar wel geschikt voor?
Tijdens onze huisbezoeken komen we vaak onveilige situaties tegen. Vaak kunt u met kleine, simpele aanpassingen een groot verschil maken. Op basis van de verschillende ruimten in huis geven wij u een aantal tips om uw huis comfortabeler te maken en het risico op vallen zoveel mogelijk te beperken.

Hulp nodig?
Vraag dan een van onze ledenconsulenten om advies. Zij denken graag met u mee.
U kunt hen bereiken via telefoonnummer 088-3747576 of per e-mail ledenconsulent@thebe-extra.nl

Entree
Zorg dat het pad naar uw voordeur mooi vlak ligt zodat u niet kunt struikelen. Goede verlichting zorgt ervoor dat u ook in het donker voldoende zicht heeft. Een lamp met licht en/of bewegingssensor is hiervoor een goede oplossing.

Hal/overloop
Wij raden aan om hier een lamp met bewegingssensor te plaatsen zodat u altijd goed zicht heeft, ook bij een nachtelijk toiletbezoek.


Toilet

Zorg dat het toilet op een hoogte hangt die voor u comfortabel is. Een verhoogd toilet, ook wel seniorentoilet genoemd, maakt het makkelijker om op te staan.

Beugels kunnen extra steun bieden bij het plaatsnemen en opstaan van het toilet. Gebruik nooit een wasbak of radiator om je aan vast te houden. Deze kunnen losraken met een val tot gevolg.

Voor sommige mensen is het een hele opgave om toiletpapier af te scheuren. Een douche/föhntoilet biedt hier uitkomst. Het is makkelijk, hygiënisch en je hebt geen toiletpapier meer nodig.

Voor het toilet adviseren wij een lamp met bewegingssensor.

Woonkamer

Kleedjes zijn gezellig, maar vergroten de kans op vallen. Het is beter om ze weg te halen. Wilt u het kleedje toch behouden, zorg er dan in ieder geval voor dat het niet kan wegschuiven.
Een antislip ondermat is hiervoor een goede oplossing. Of plak de randen en hoeken vast met dubbelzijdige tape aan de vloer.

Een overschot aan meubels beperkt de bewegingsvrijheid. Om de kans op stoten of struikelen met een val tot gevolg te verkleinen kunt u beter wat meubels verwijderen om zo meer bewegingsruimte te creëren.

Verwijder dorpels en plaats drempelvervangers, dit verkleint de kans op struikelen en maakt het makkelijker om je met een rollator door de woning te verplaatsen.

Keuken

Zorg dat keukenkastjes op de juiste hoogte hangen zodat u er gemakkelijk bij kunt. Plaats zware spullen in de bovenste lades. Zo hoeft u niet zo ver te tillen en bespaart u daarmee een hoop kracht.

Een vaatwasser op de juiste hoogte zorgt ervoor dat u niet hoeft te bukken en niet ver hoeft te tillen. Er zijn ook vaatwassers met een liftfunctie verkrijgbaar.

Met een inductiekookplaat kunt u veilig zelfstandig blijven koken. De kookplaat wordt alleen heet als er een pan op staat en gaat vanzelf uit als u de pan verwijderd, ook wanneer u de kookplaat vergeet uit te zetten.


Slaapkamer

Een lamp met een bewegingssensor onder het bed die aan gaat zodra u met uw voeten uit bed stapt is wel zo veilig. Zo hoeft u niet in het donker de weg te zoeken en verkleint u hiermee de kans op een val.

Het beddengoed verschonen kan een hele klus zijn. Gelukkig is er beddengoed verkrijgbaar met een ritssluiting. Hiermee kunt u simpel en snel de lakens verschonen.

Een hoog-laagbed geeft extra comfort bij het in- en uitstappen. Wanneer u een 2-persoons hoog-laagbed koopt, let er dan op dat u deze gemakkelijk uit elkaar kunt schuiven zodat u ook onder het bed gemakkelijk kunt stofzuigen.

Trap

Naarmate u ouder wordt kan het belopen van de trap steeds lastiger worden. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen om een trap veiliger te maken. Voor extra steun is het fijn om aan beide zijden van de trap een leuning te hebben waar u zicht aan vast kunt houden.

Zorg ervoor dat de treden stroef genoeg zijn zodat u niet kunt uitglijden. Hiervoor zijn speciale antislip strips verkrijgbaar. Wordt de afstand tussen de treden te groot, dan zijn er speciale blokken verkrijgbaar om deze te verkleinen.

Zorg voor voldoende verlichting zodat u de treden goed van elkaar kunt onderscheiden, bij voorkeur adviseren wij hiervoor lampen met een bewegingssensor. Ook zijn hiervoor strips met opvallende striping te verkrijgen.

Is zelfstandig de trap belopen niet meer mogelijk dan kan een traplift uitkomst bieden. Laat u hiervoor goed adviseren door een erkend leverancier.

Badkamer

Met een inloopdouche stapt u gemakkelijk in en uit de douche.

Een douchezitje zorgt voor extra comfort tijdens het douchen en met beugels/handgrepen zorgt u voor extra steun.

Kleedjes in de badkamer zorgen voor warme voeten, maar zorg dat je er niet over kunt uitglijden. Antislip ondermatjes zijn hiervoor een prima oplossing.
Zorg ervoor dat uw badkamervloer voldoende stroef is, ook wanneer deze in aanraking komt met water. U kunt uw badkamer laten betegelen met antisliptegels of uw bestaande tegels (laten) behandelen met een antislipspray.

Voor de badkamer adviseren wij een lamp met bewegingssensor te plaatsen.

088 374 75 76