Tips voor langer thuis wonen

Tips voor veilig thuis wonen

Wat u kunt doen om uw woning veilig te maken

Tips voor veilig thuis wonen

 

U wilt liever zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar is uw woning daar wel geschikt voor? De ledenconsulenten van Thebe Extra komen tijdens huisbezoeken regelmatig onveilige situaties tegen. Vaak kunt u met kleine, simpele aanpassingen al een groot verschil maken. Op basis van de verschillende ruimten in huis geven wij u acht tips hoe u uw huis veilig en toekomstbestendig maakt om het risico op vallen zoveel mogelijk te beperken. U kunt beter goed voorbereid zijn en alvast weten wat er mogelijk is. Hieronder vindt u acht tips. 

8 tips om uw huis veilig te maken


Tips langer thuis wonen

1. Woonkamer

Voorkom vallen in de woonkamer. Kleedjes, drempels en teveel meubels zijn de boosdoeners.

Kleedjes zijn gezellig, maar vergroten de kans op vallen. Het is beter om ze weg te halen. Wilt u het kleedje toch behouden, zorg er dan in ieder geval voor dat het niet kan wegschuiven. Een antislip ondermat is hiervoor een goede oplossing. Of plak de randen en hoeken vast met dubbelzijdige tape aan de vloer.

Een overschot aan meubels beperkt de bewegingsvrijheid. Om de kans op stoten of struikelen met een val tot gevolg te verkleinen kunt u beter wat meubels verwijderen om zo meer bewegingsruimte te creëren.

Verwijder dorpels en plaats drempelvervangers, dit verkleint de kans op struikelen en maakt het makkelijker om je met een rollator door de woning te verplaatsen.

2. Keuken

Hang de keukenkastjes op de juiste hoogte, richt de keukenlades slim in en kook veilig met inductie.

Zorg dat keukenkastjes op de juiste hoogte hangen zodat u er gemakkelijk bij kunt. Plaats zware spullen in de bovenste lades. Zo hoeft u niet zo ver te tillen en bespaart u daarmee een hoop kracht.

Een vaatwasser op de juiste hoogte zorgt ervoor dat u niet hoeft te bukken en niet ver hoeft te tillen. Er zijn ook vaatwassers met een liftfunctie verkrijgbaar.

Met een inductiekookplaat kunt u veilig zelfstandig blijven koken. De kookplaat wordt alleen heet als er een pan op staat en gaat vanzelf uit als u de pan weghaalt, ook wanneer u de kookplaat vergeet uit te zetten.
Tips langer thuis wonen

3. Slaapkamer

Handig! Beddengoed met ritssluiting! Ook een hoog-laagbed maakt het makkelijker om in en uit bed te stappen.

Het beddengoed verschonen kan een hele klus zijn. Gelukkig is er beddengoed verkrijgbaar met een ritssluiting. Hiermee kunt u simpel en snel de lakens verschonen.

Een hoog-laagbed geeft extra comfort bij het in- en uitstappen. Wanneer u een 2-persoons hoog-laagbed koopt, let er dan op dat u deze gemakkelijk uit elkaar kunt schuiven zodat u ook onder het bed gemakkelijk kunt stofzuigen.

Een lamp met een bewegingssensor onder het bed die aan gaat zodra u met uw voeten uit bed stapt is wel zo veilig. Zo hoeft u niet in het donker de weg te zoeken en u verkleint hiermee de kans op een val.


4.Trap

Traplopen kan lastiger worden naarmate u ouder wordt. Een leuning aan beide kanten, anti-slip strips maken het veiliger. Een traplift kan ook uitkomst bieden.

Naarmate u ouder wordt kan het belopen van de trap steeds lastiger worden. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen om een trap veiliger te maken. Voor extra steun is het fijn om aan beide zijden van de trap een leuning te hebben waar u zicht aan vast kunt houden.

Zorg ervoor dat de treden stroef genoeg zijn zodat u niet kunt uitglijden. Hiervoor zijn speciale antislip strips verkrijgbaar. Wordt de afstand tussen de treden te groot, dan zijn er speciale blokken verkrijgbaar om deze te verkleinen.

Zorg voor voldoende verlichting zodat u de treden goed van elkaar kunt onderscheiden, Bij voorkeur adviseren wij lampen met een bewegingssensor. Ook zijn hiervoor strips met opvallende striping te verkrijgen.

Is zelfstandig de trap belopen niet meer mogelijk dan kan een traplift uitkomst bieden. Laat u hiervoor goed adviseren door een erkend leverancier.
Tips langer thuis wonen

5. Badkamer

Verklein het risico op uitglijden in de badkamer. Antislip ondermatjes zijn een prima oplossing of behandel de tegels met antislip-spray.

Met een inloopdouche stapt u gemakkelijk in en uit de douche.

Een douchezitje zorgt voor extra comfort tijdens het douchen en met beugels/handgrepen zorgt u voor extra steun.

Kleedjes in de badkamer zorgen voor warme voeten, maar zorg dat je er niet over kunt uitglijden. Antislip ondermatjes zijn hiervoor een prima oplossing.

Zorg ervoor dat uw badkamervloer voldoende stroef is, ook wanneer deze in aanraking komt met water. U kunt uw badkamer laten betegelen met antisliptegels of uw bestaande tegels (laten) behandelen met een antislipspray.

Voor de badkamer adviseren wij een lamp met bewegingssensor te plaatsen.
tips langer thuis wonen

6. Toiletruimte

Voor de toiletruimte zijn er meerdere zaken waar je maatregelen voor kunt nemen. Zijbeugels en een toilet op hoogte maken het al een stuk comfortabeler.

Zorg dat het toilet op een hoogte hangt die voor u comfortabel is. Een verhoogd toilet, ook wel seniorentoilet genoemd, maakt het makkelijker om op te staan.

Beugels bieden extra steun bij het plaatsnemen en opstaan van het toilet. Gebruik nooit een wasbak of radiator om je aan vast te houden. Deze kunnen losraken met een val tot gevolg.

Voor sommige mensen is het een hele opgave om toiletpapier af te scheuren. Een douchetoilet met föhn biedt hier uitkomst. Het is makkelijk, hygiënisch en je hebt geen toiletpapier meer nodig.

Voor het toilet adviseren wij een lamp met bewegingssensor.


7. Entree

Zorg dat het pad naar uw voordeur mooi vlak ligt zodat u niet kunt struikelen. Dus geen ongelijke stoeptegels of losse stenen. Plaats ook een lamp met bewegingssensor zodat u ziet waar u loopt.

8. Hal en overloop

Plaats een lamp met bewegingssensor zodat u altijd goed zicht heeft in het donker. Dat kan buiten zijn bij de voordeur, maar ook binnen in de hal of op de overloop als u in de nacht op weg bent naar het toilet.
Ledenconsulenten

Hulp of advies nodig?

Leden kunnen gratis contact opnemen met onze ledenconsulenten voor advies. Zij denken graag met u mee. U kunt hen telefonisch bereiken, per email of loop eens vrijblijvend binnen tijdens een spreekuur op diverse locaties in Midden- en West-Brabant.

088 374 75 76