Podcastserie 'Met recht betrokken'
Financiële ondersteuning voor de productie van een podcastserie over mentorschap voor Stichting Mentorschap West-Brabant
Financiële ondersteuning voor de productie van een podcastserie over mentorschap voor Stichting Mentorschap West-Brabant
In april 2024 ontving het Stimuleringsfonds van Thebe Extra een aanvraag voor financiële ondersteuning voor de productie van een podcastserie voor Stichting Mentorschap West-Brabant over het belang van mentorschap. Via de podcasts krijg je steeds meer inzicht in de mooie én de uitdagende kanten van mentorschap. Dit mentorschap willen zij onder een groter publiek onder de aandacht brengen mede ook om meer vrijwilligers te werven. De lancering van de podcastserie is in oktober, ter ere van de ‘Maand van de Mentor’.
Mentoren, cliënten en experts delen in deze afleveringen bijzondere anekdotes, prachtige verhalen en leerzame ervaringen. Er zijn zes afleveringen gemaakt in het Nederlands. De laatste is een aparte uitzending in het Turks. Op Spotify zal vanaf 10 oktober de hele serie te beluisteren zijn.
> Naar de serie op Spotify
Het Stimuleringsfonds van Thebe Extra ondersteunde dit project met een bijdrage van € 723,58. Naast Thebe Extra ontving dit project ook steun van Mentorschap Nederland en het Oranjefonds..
Wat doet Stichting Mentorschap West-Brabant?
Stichting Mentorschap West-Brabant biedt wettelijke vertegenwoordiging aan kwetsbare mensen die door een ziekte of beperking niet meer zelfstandig beslissingen kunnen nemen over hun zorg en welzijn. Wanneer familie of vrienden ontbreken, koppelt de stichting een mentor aan hen. Deze vrijwillige mentoren ondersteunen hun cliënten bij het maken van persoonlijke keuzes en zorgen ervoor dat hun belangen worden behartigd. De stichting is betrokken en professioneel, en biedt begeleiding en scholing aan mentoren. Zo zorgen ze samen voor kwalitatieve ondersteuning die verder gaat dan enkel de wettelijke verplichtingen.
De afleveringen van de podcastserie
Aflevering 1 ‘De match tussen mentor en cliënt’
Margrit en haar cliënt weten precies wat ze aan elkaar hebben. Als ze vertellen over hun eerste ontmoeting snap je heel goed waarom het meteen klikte tussen die twee. Maar waarom is een goede match tussen een cliënt en mentor zo belangrijk? Voor coördinatoren Mariet en Myriam is het vinden van de juiste match het succesvolle resultaat van een zorgvuldig proces. Ook vertellen zij in deze eerste aflevering over wat een mentor doet en waarom het zo waardevol is. Frank is advocaat en rechter. Hij kent dus het juridische aspect van het mentorschap. En kan dat heel goed vertalen naar de praktijk, omdat hij zelf ook als mentor actief is.
> Luister aflevering 1
Aflevering 2 ‘Mentor versus zorgverlener. Wie doet wat?’
Uit de praktijk blijkt elke dag weer dat zowel voor de zorgverlener als voor de mentor het belang van de cliënt voorop staat. En toch levert dat soms ingewikkelde situaties op. Want ze hebben allebei hun eigen taken en hun eigen werkgebied. En soms liggen ze nou eenmaal niet op één lijn als het gaat om de keuzes die gemaakt moeten worden voor de cliënt. Het is dan ook heel belangrijk dat iedereen goed weet wie wat doet en wie waarvoor verantwoordelijk is. Zo houden mentor en zorgverlener elkaar scherp.
Mentorschap West- Brabant werkt met veel partners samen, waaronder ouderenzorgorganisatie Avoord. Els werkt bij Avoord en schuift aan in het gesprek. Mentor Nellie geeft met een praktijkvoorbeeld aan hoe de rol van de mentor niet alleen betekenis krijgt voor haar cliënt maar zeker ook voor zijn familie.
Aflevering 3: ‘Ethische vragen en dilemma’s rondom het mentorschap’
Hoe hou je de regie als cliënt? En hoe bewaak je je eigen grenzen als mentor? In de 3e aflevering van onze podcastserie spreken mentor Margrit en haar cliënt daarover met elkaar. Het sleutelwoord is zelfkennis. In de trainingen ‘Ethiek’ van Ruud leren mentoren om te gaan met ethische vraagstukken en dilemma’s. Ruud verduidelijkt, samen met coördinatoren Myriam en Mariet, aan de hand van voorbeelden het moreel beraad.
Aflevering 4 ‘Je staat er niet alleen voor’
Als je als mentor begint is er meteen al een basistraining en een naslagwerk met heel veel informatie waar je altijd op terug kunt vallen. En ook daarna merk je dat je er niet alleen voor staat. Je kunt bij regio-ondersteuner Nellie of coördinatoren Mariet en Myriam terecht met vraagstukken. Zij vertellen op welke manieren zij mentoren nog meer ondersteunen. Soms hebben mentoren ook steun aan de familie van hun cliënt. We horen dat ook in het voorbeeld van Dymph. Zij is mentor van Betsy die haar band met Dymph op een treffende manier omschrijft.
Aflevering 5 ‘Geknipt als mentor’
Kun je mentor worden of moet je het eigenlijk al zijn. Coördinatoren Myriam en Mariet komen tot een verhelderende conclusie. Ondertussen kan de cliënt van Nelly in woorden nauwelijks uitdrukken of hij haar geknipt vindt als mentor. Maar toch weet hij haar duidelijk te maken hoe hij over haar denkt. En Plony is als bewindvoerder op de hoogte van de financiële situatie van cliënten. Aan de hand van een voorbeeld legt ze uit wat dat in het dagelijks leven betekent voor cliënten en hun mentoren. En er blijkt een toverwoord te zijn. Je hoort het in deze aflevering.
Aflevering 6 en 7 volgen later in oktober.
Wil je meer weten of overweeg je om zelf mentor te worden? Kijk op www.mentorschapwestbrabant.nl. Daar vind je ook de contactgegevens van coördinatoren Mariet Nefs en Myriam Söder.
Wil je ook graag iets voor anderen betekenen… wij ondersteunen met plezier. In de vorm van kennis, het inzetten van onze netwerk of wellicht met een financiële tegemoetkoming.
.
.
Ontmoet onze projectcoördinatoren!
Binnen Thebe Extra houden onze projectcoördinatoren, Annemarieke (foto links) en Jolieke (foto rechts), zich o.a. bezig met lokale initiatieven. Zij begeleiden je graag en denken altijd in mogelijkheden. Doe gerust een beroep op ze.
.
Ze zijn te bereiken via e-mail: stimuleringsfonds@thebe-extra.nl of telefonisch via 088 – 374 75 76.