Hoe brandveilig is jouw huis?

Creëer een veilige woonomgeving door het plaatsen van rook- en CO-melders.

Rookmelders en co-melders

Wetgeving
Voor nieuwbouwwoningen zijn rookmelders al sinds 2003 verplicht. Voor bestaande woningen treedt per 1 juli 2022 een wet in werking die verplicht dat in iedere woning, op iedere verdieping, minstens 1 rookmelder moet hangen.

Welke rookmelders moet ik aanschaffen?
Wanneer je rookmelders koopt, koop dan een rookmelder van een gerenommeerd merk zoals bijvoorbeeld Fireangel. Deze producten zijn uitgebreid getest en voldoen aan alle normen. Belangrijk is ook dat je een rookmelder koopt met een lithiumaccu die 5 tot 10 jaar meegaat. Zo hoef je niet ieder jaar de batterij te vervangen.

Er zijn 2 typen rookmelders verkrijgbaar:

  • Niet koppelbare rookmelders (standalone)
    Deze rookmelders staan op zichzelf en slaan alleen alarm in de ruimte waar de melder hangt. Dit heeft als nadeel dat het alarmsignaal misschien niet in iedere ruimte van de woning goed te horen is.
  • Koppelbare rookmelders
    Koppelbare rookmelders staan draadloos met elkaar in verbinding. Wanneer 1 rookmelder brand detecteert, slaan alle rookmelders tegelijkertijd alarm. Zo is het alarmsignaal in iedere ruimte van de woning goed hoorbaar.

Oplossingen voor mensen met een slecht gehoor
Ook voor mensen met een slecht gehoor zijn er oplossingen. Er zijn melders met een flitslicht en een speciale trilplaat die je onder je matras kunt leggen en begint te trillen wanneer de rookmelders alarm slaan.

 

.

 

Rookmelders met korting

Vanaf 1 juli 2022 is in iedere woning, op iedere verdieping, een rookmelder verplicht. Als je geen rookmelders ophangt, riskeer je een boete van de gemeente en bovendien kan een verzekeraar besluiten om niets uit te keren na brand. Los daarvan is de allerbelangrijkste reden om rookmelders op te hangen, je eigen veiligheid. In samenwerking met Brandpreventiewinkel krijg je als lid van Thebe Extra een korting van 20% op twee verschillende sets rookmelders. Bekijk de aanbieding van Brandpreventiewinkel.

20% korting

Koolmonoxide is een sluipmoordenaar

Naast rookmelders wordt ook het plaatsen van CO-melders aangeraden. CO is de afkorting voor koolmonoxide. Koolmonoxide kan ontstaan door uiteenlopende oorzaken. Doordat je koolmonoxide niet kunt zien of ruiken, is het een echte sluipmoordenaar. Enkel een CO-melder kan je tijdig waarschuwen. Lees alles over koolmonoxide op de website van de brandweer.

Waar moet ik melders plaatsen?

Hang ten minste een rookmelder op in de hal en de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt. Nog beter is het om ook melders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. En wil je maximale beveiliging, hang dan melders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan. Lees meer over rookmelders op de website van de brandweer.

Hoe kan ik rookmelders testen en onderhouden?

Het advies is rookmelders regelmatig te testen en te reinigen. Testen kan door middel van het indrukken van de testknop op de rookmelder. Schoonmaken kan één keer per maand met een lichtvochtige doek. Daarnaast de rookmelder twee keer per jaar van binnen en buiten reinigen met een stofzuiger voorzien van een zacht borstelgedeelte.

088 374 75 76