Claudia van Loon kreeg na een zwaar traject toch kinderen

Als klein meisje wilde ik later al mama worden

‘Vroeger schreef ik in vriendinnenboekjes als antwoord op de vraag ‘Wat wil je later worden’ altijd ‘mama’. Mijn zusje werd jong moeder, wij woonden beiden nog thuis. Van dichtbij kreeg ik het eerste levensjaar van mijn neefje Isaiah mee. Zelf was ik 23, had net een serieuze relatie maar vond mezelf nog te jong voor het moederschap. Nog geen twee jaar later kreeg ik te horen dat ik misschien wel nooit mama zou worden.  

 

Aan het begin van een traject wat ruim 2 jaar heeft geduurd, vroeg Jan mij ten huwelijk. Op de dag van de ondertrouw vertelden de artsen ons in het ziekenhuis dat een kindje krijgen heel moeilijk zou worden voor ons. Onze situatie was zelfs te slecht voor IVF. Als ik nu foto’s van deze dag terug kijk, zie ik ondanks het grote verdriet het geluk in onze ogen. In deze periode zijn wij verder naar elkaar toe gegroeid, onze relatie werd alleen maar hechter. De eerste 2 pogingen zijn gedaan in Nederland. Omdat we geen goed gevoel meer hadden in dit ziekenhuis, besloten we voor de derde poging uit te wijken naar het UZ in Gent.  Na jaren vol angst, onzekerheid en frustratie bleek de laatste poging van het ICSI-traject succesvol. Op1 juni 2013, net voor de testdag, proefde ik een metaalsmaak. Zou het een symptoom van een zwangerschap zijn? De volgende ochtend testte ik voor het eerst in jaren positief. We pakten elkaar vast en huilden stilletjes van blijdschap. Inmiddels ben ik moeder van 2 prachtige dochtertjes Mila en Luna. Ik heb me tijdens de behandelingen vaak eenzaam gevoeld. Om lotgenoten (h)erkenning te bieden, heb ik een boek geschreven over deze heftige periode. Ik krijg nog altijd veel emotionele reacties op ‘Spuiten & snikken’, dat raakt me elke keer weer.’

Gerelateerde diensten