Niet-reanimeren-
penning

Wil je in het geval van een hartstilstand niet gereanimeerd worden, maak dat dan kenbaar. Bijvoorbeeld door het dragen van een niet-reanimerenpenning.

Niet-reanimerenpenning

Reanimeren is het weer op gang brengen van je hart en ademhaling bij een hartstilstand. Dit gebeurt door hartmassage, mond-op-mondbeademing en/of het geven van een stroomstoot op de borstkas (AED). Wanneer je in het geval van een hartstilstand niet gereanimeerd wilt worden, is het belangrijk om dit kenbaar te maken.

Bij het zien van een niet-reanimerenpenning zijn artsen en professionele zorgverleners wettelijk verplicht je niet te reanimeren. Voor EHBO’ers, burgerhulpverleners en bedrijfshulpverleners geldt dit niet. Zij mogen zelf beslissen of ze bij het zien van de penning wel of niet beginnen met reanimeren tot er professionele hulp komt.
.
Er zijn verschillende manieren om kenbaar te maken dat je niet gereanimeerd wilt worden. We benoemen drie rechtsgeldige mogelijkheden.

Niet-reanimerenpenning
Op een geldige niet-reanimerenpenning staat een:

  • Volledige naam
  • Geboortedatum
  • Handtekening
  • Herkenbare pasfoto
  • Besluit om niet gereanimeerd te willen worden (op de voor- en achterkant).

.
Meer informatie en bestellen niet-reanimerenpenning

 

Schriftelijke wilsverklaring
De wens om niet gereanimeerd te worden, kun je ook vastleggen in een schriftelijke wilsverklaring. Belangrijke informatie die daarin opgenomen dient te zijn, is:

  • Naam (voornamen en achternaam voluit)
  • Geboortedatum en -plaats
  • Handtekening 
  • Datum ondertekening

Stel familie, vrienden en artsen op de hoogte van je schriftelijke wilsverklaring en laat hen weten waar je de verklaring bewaart.

.
Voorbeeld schriftelijke wilsverklaring tot niet-reanimeren

 

Tatoeage ‘niet reanimeren’
Ook met een tatoeage ‘niet reanimeren ‘ op je borst, laat je weten niet gereanimeerd te willen worden.

Bron: Hartstichting Nederland

 

Wel of niet reanimeren?

Er kunnen allerlei redenen zijn om niet gereanimeerd te willen worden… slechte gezondheid, leeftijd, levensovertuiging, geloof of cultuur. Of misschien ben je bang dat je na een reanimatie niet meer goed herstelt. Jouw (huis)arts kan met je meedenken. Het is belangrijk dat je tijdig bespreekt of je wel of niet gereanimeerd wilt worden. Overleg met iemand die jouw medische status goed kan beoordelen en ga het gesprek aan. Hierdoor kun je weloverwogen keuzes maken.

Bron: Nederlandse Reanimatie Raad

Informatie over verlies en rouw

Iedereen krijgt in zijn of haar leven te maken met de dood, verlies en rouw. Een gevoel en proces waar iedereen op een eigen manier mee omgaat. En het mooie is… niets is hierin goed of fout. Thebe Extra begrijpt dat en informeert je graag over het thema ‘verlies en rouw’. Durf je kwetsbaar op te stellen en om hulp te vragen, we staan voor je klaar! 

.

Bekijk hoe we kunnen helpen!

.

Meer weten?

Ontmoet onze ledenconsultenten!

Als u vragen heeft of u wilt meer informatie over mantelzorg, neem dan gerust contact op met één van onze ledenconsulenten. Zij kijken naar uw situatie en helpen u graag op weg.

Ze zijn te bereiken via e-mail: ledenconsulent@thebe-extra.nl of telefonisch via 088 – 374 75 76.

088 374 75 76