Slimme zorg, hoe helpt het u?

Slimme zorg

U wilt natuurlijk het liefste zo lang mogelijk gezond en zelfstandig blijven. Slimme zorg kan hier een belangrijke rol in spelen. De coronacrisis heeft slimme zorg en innovatie in een stroomversnelling gebracht. Zorgverleners kunnen uw gezondheid monitoren en zorg bieden op afstand. Beeldbellen met een arts is tegenwoordig heel normaal. Er zijn talloze apparaten om zelfstandig uw gezondheid te monitoren zoals bijvoorbeeld bloeddrukmeters, slimme horloges en handige apps die u helpen bij een gezonde leefstijl. Heeft u moeite om die ontwikkelingen bij te houden of bent u onzeker in het gebruik ervan, dan is het mooi om te zien dat er initiatieven ontstaan die u hulp kunnen bieden in het gebruik van de digitale zorg.

Slimme oplossingen voor in huis

Niet alleen bouwkundige woningaanpassingen maken het mogelijk langer in uw woning te kunnen blijven wonen. Ook slimme oplossingen kunnen hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Robotstofzuigers kunnen schoonmaakwerk uit handen nemen en ondersteunen wanneer u het zelf niet meer kunt. Met behulp van slimme assistenten als Google home kunt u allerlei apparaten bedienen via uw stem, bijvoorbeeld de verlichting in huis. Het kan u helpen om u te herinneren aan belangrijke zaken als het innemen van medicijnen. Via een deurbelcamera kunt u zien wie er voor de deur staat en met slimme sloten op afstand de deur openen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Met onze gratis woonscan denken wij graag met u mee over hoe u uw wooncomfort kunt vergroten en zo lang mogelijk zelfstandig en veilig kunt blijven wonen. Wilt u dat onze ledenconsulenten een keer bij u langskomen? Neem dan contact op via ledenconsulent@thebe-extra.nl of 088-374 75 76.

De beste apps voor een goede gezondheid

Er zijn talloze apps die u kunnen helpen om gezond te leven. In dat grote aanbod is het soms lastig kiezen welke apps u het beste kunt gebruiken. De GGD AppStore, een gezamenlijk initiatief van de GGD organisatie in Nederland heeft dit voor u al uitgezocht. Zij bieden een online overzicht van diverse gezondheidsapps die voldoen aan hun criteria op het gebied van betrouwbaarheid, veiligheid, gebruiksgemak en privacy.

Digitaal vitaal met de bibliotheek

Al die digitale diensten kunnen best ingewikkeld zijn. Gelukkig kunnen de bibliotheken u ondersteunen bij het gebruik van digitale apparaten en helpen bij het vergroten van uw digitale vaardigheden. Dit doen ze door het geven van cursussen, maar ook door het beantwoorden van individuele vragen. Ze bieden ondersteuning in het gebruik van digitale diensten van de overheid, zoals het werken met een DIGID en kunnen helpen bij het invullen van digitale formulieren.

Met het nieuwe lesprogramma ‘DigiVitaler’ willen de bibliotheken u nu ook op weg helpen bij het gebruiken van digitale zorg. Het lesprogramma bestaat uit verschillende onderdelen en in iedere les wordt een vorm van digitale zorg behandeld. Zo zijn er lessen over Thuisarts.nl, Apotheek.nl en het patiëntenportaal van de huisarts. Wilt u alvast zelf de mogelijkheden verkennen dan kunt u het aanbod online bekijken. De komende tijd zal het lesprogramma in steeds meer bibliotheken worden aangeboden. Neem contact op met de bibliotheek bij u in de buurt en informeer naar het lesaanbod over digitale zorg.

Bekijk het aanbod

Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

Tegenwoordig bieden steeds meer zorgverleners de mogelijkheid om online toegang te krijgen tot uw medische gegevens via een patiëntenportaal. Zorgverleners zijn zelfs verplicht om u digitaal toegang te geven tot uw medische gegevens. De verwachting is dat straks iedereen al zijn eigen medische en gezondheidsgegevens online verzamelt in een PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving). Dit is vergelijkbaar met een patiëntenportaal, maar dan alle gegevens van al uw zorgaanbieders, op één veilige plek bij elkaar. Dit kan een app zijn en/of een website waar u in kunt loggen bij uw zorgverleners, uw gegevens kunt bekijken en opslaan, en zelf de controle heeft over uw gegevens en met wie u deze wilt delen. U kunt zelf gezondheidsgegevens toevoegen als bijvoorbeeld waardes van thuismetingen (bloeddruk, hartslag of glucosemetingen).

Meer informatie op ZOrg Van Nu.nl

Thuismonitoring

Hoe fijn is het om niet voor iedere controle terug te hoeven naar het ziekenhuis en thuis te kunnen herstellen van ziekte? In steeds meer ziekenhuizen en bij steeds meer behandelingen (bijvoorbeeld bij COPD en hartfalen) is dit mogelijk dankzij de inzet van thuismonitoring. Bij thuismonitoring wordt u op afstand in de gaten gehouden en begeleid. U meet thuis regelmatig uw waarden via eigen meetapparatuur en deelt deze met uw arts via een online portal of app en heeft vervolgens contact via chat, e-mail of beeldbellen. Patiënten zijn positief! Thuismeten geeft inzicht, rust en een veilig gevoel. Het is fijne gedachte dat mensen aan uw gezondheid denken en deze in de gaten houden. Uit onderzoek blijkt dat mensen thuis ook sneller herstellen.

Webinar e-health

Slimme zorg wordt ook wel e-health genoemd. Wij maakten er eerder een webinar over. Wat is het en wat kan het voor u betekenen? Wilt u er meer over weten? Bekijk dan het webinar.

088 374 75 76