Inwonersinitiatieven

Uw initiatief
maakt het verschil

Voorbeeldinitiatieven

Een initiatief om een ander te helpen hoeft helemaal niet groot te zijn. Zelf een initiatief starten is niet alleen waardevol voor de ander, maar geeft ook veel voldoening. Maar het kan lastig zijn om te bedenken wat bij u en uw wijk past. Wilt u ook iets doen voor een ander maar weet u nog niet precies wat? Bekijk dan ter inspiratie enkele voorbeelden.


Dani's pannenkoekenfeestje

Gaby uit Woudrichem vindt maatschappelijke betrokkenheid heel belangrijk voor haar dochter Dani van 7 jaar. Dani kwam met het idee om een pannenkoekenfeestje voor kinderen te organiseren. Een oproep van Gaby op Facebook, diverse donaties van bekenden en sponsoring van plaatselijke ondernemers leidden uiteindelijk tot maar liefst 300 feestpakketten met pannenkoekenmix, stroop en poedersuiker. Dani heeft deze pakketten persoonlijk afgegeven bij o.a. woonzorgcentra, gezinsvervangende huizen en de voedselbank. Dankzij Dani hebben veel mensen genoten van een heerlijk pannenkoekenfeestje!

Muzikale opkikker

Zangeres Janneke, initiatiefnemer Toon en gitarist Willem wonen in Biest-Houtakker en hebben in coronatijd buurtbewoners verrast met mini-optredens. Dorpsbewoners konden via Stichting Wel Gement mensen opgeven die wel een steuntje in de rug konden gebruiken. De persoonlijke optredens vonden in de zomer op afstand plaats bij de mensen thuis in de tuin en in de winter in een klassieke camper die bij de mensen thuis kwam voorrijden. De reacties op deze positieve muzikale verrassing waren hartverwarmend en ook Janneke, Toon en Willem hebben er erg veel plezier aan beleefd.

Samen eten

Johan uit Terheijden: 'In onze straat wonen vier mensen waarvan de partner is overleden. Door het coronavirus werd onze wereld kleiner en kwam het verdriet en het gemis weer terug. Toen in oktober de lockdown werd aangepast en de wintertijd in ging heb ik mijn buurtgenoten voorgesteld om elke donderdagavond bij mij thuis te komen eten. Er hangen verder geen verplichtingen aan vast. In een gezellige sfeer, smaakvol eten met aangenaam gezelschap. Wij zijn er voor elkaar, luisteren naar elkaars verhaal en vinden steun bij elkaar. Het eten hoeft niet zo verfijnd te zijn; het samen zijn is het hoofdgerecht.'


Hofje in actie

Diann woont in Rijen aan een actief hofje met senioren en gezinnen. Samen houden zij het gemeenschappelijk groen bij en krijgen hiervoor een bijdrage van de gemeente (zgn. schoffelcontract). Tijdens het gezamenlijk schoffelen op 6 vaste zaterdagochtenden per jaar ontstaan de leukste ideeën voor buurtactiviteiten! Voorbeelden zijn paaseieren schilderen, fietstocht met opdrachten, Heel Bos en Hof bakt, het nieuwe jaar inluiden met zelfgemaakte soep en het wekelijkse wandelclubje. Door deze activiteiten zijn de onderlinge en sociale contacten verbeterd en weten de bewoners elkaar te vinden wanneer het nodig is.

Commissie Lief en Leed

Mien, Yvonne en Nellie vormen samen de Commissie Lief en Leed van een appartementengebouw waarin zowel senioren als jonge mensen wonen. Iedere bewoner legt €5 in de Lief en Leed pot. Bij een jubileum, trouwerij, ziekte, overlijden of nieuwe bewoner biedt de commissie namens de medebewoners een bos bloemen, fruitschaal of een andere attentie aan. Dat wordt enorm gewaardeerd. Is de pot op? Dan wordt aan de bewoners een nieuwe bijdrage gevraagd. Naast de Lief en Leed pot organiseren Mien, Yvonne en Nellie ook jaarlijks een barbecue voor de medebewoners.
Inwonersinitiatieven

Werkgroep Rosmolen

Luuk is lid van de werkgroep Rosmolen. Deze werkgroep wil van de Tilburgse wijk Rosmolen, een gemêleerde wijk met veel jonge gezinnen, een mooie en leefbare wijk maken. Het inrichten van een paar buurtplekken (1 plek met een jeu de boules-baan en 1 plek met o.a. een tafeltennistafel) was de aanleiding voor een aantal bewoners om de werkgroep te starten. Inmiddels organiseert de werkgroep ook jaarlijks een zomerborrel en een kerstborrel. Een actie met een grote impact was de gezamenlijke kerstverlichting afgelopen jaar, die voor extra verbondenheid in de wijk zorgde.

088 374 75 76