Coronavirus: wat kunnen we voor elkaar betekenen?

Ons motto is: Beter zorgen voor jezelf en voor elkaar. Vooral nu, in deze onzekere tijden, is dit van groot belang. Zorg goed voor jezelf door alle voorschriften op te volgen. En zorg voor een ander, daar waar dat mogelijk is. Wij geven u op deze pagina informatie over wat u kunt doen en waar u terecht kunt voor actuele informatie. Wilt u helpen? In uw eigen buurt, dorp of stad? Er zijn al heel veel initiatieven opgestart. Neem eens een kijkje.

Voor algemene informatie over het coronavirus (COVID-19) en welke maatregelen u kunt nemen verwijzen wij u naar de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Op een aantal veelgestelde vragen over het coronavirus krijgt u antwoord van de GGD. Ook leest u daar wanneer u contact op moet nemen met uw huisarts.

Coronavirus en mantelzorg - Bent u mantelzorger? Op deze website vindt u antwoord op veel vragen die het coronavirus bij mantelzorgers oproept. Op dit moment geldt er een avondklok in Nederland tussen 21:00 en 4:30. Onder andere mantelzorgers mogen wel naar buiten. Ook geldt een uitzondering om medicijnen op te halen bij de apotheek. Alle uitzonderingen in een overzicht vindt u hier.

Stichting Lezen & Schrijven - In een video geven zij duidelijke uitleg over het coronavirus en hoe u het risico op besmetting zo veel mogelijk kunt voorkomen. Klik hier voor de video.

Chat met een verpleegkundige - Heeft u een vraag over gezondheid, welzijn of ondersteuning en wilt u snel antwoord? Met de app Thepp krijgt u snel een persoonlijk én deskundig antwoord van een team ervaren medisch verpleegkundigen. 

Gevolgen coronavirus voor uw mentale gezondheid - Zoveel mogelijk in uw eigen huis moeten blijven en weinig sociale contacten hebben kan erg lastig zijn. GGZNieuws geeft tips over de maatregelen die u zelf kunt nemen om mentaal gezond te blijven. Ook iPrachtice geeft goede tips over hoe u om kunt gaan met de negatieve gevolgen van het coronavirus op uw mentale toestand. Het coronavirus en het dagelijkse nieuws kunnen onrust, angst of negatieve gevoelens oproepen. Naast de handige tips kunt u ook een consult aanvragen op donatiebasis.

ContourdeTwern - In een groot gedeelte van ons werkgebied staat ContourdeTwern en zijn vrijwilligers paraat om u te ondersteunen. Bekijk hun folder om te zien waar zij u mee van dienst kunnen zijn!

Op onze website hebben wij per gemeente in ons werkgebied een pagina voor nieuws en agendapunten. Op deze pagina's hebben wij nu ruimte ingericht om u te verwijzen naar initiatieven in uw gemeente waar u terecht kunt als u tijdens deze moeilijke periode hulp nodig heeft of juist anderen wilt helpen.

Klik op uw gemeente:
Gemeente Alphen Chaam
Gemeente Altena
Gemeente Baarle-Nassau
Gemeente Breda
Gemeente Dongen
Gemeente Etten-Leur
Gemeente Drimmelen
Gemeente Geertruidenberg
Gemeente Gilze en Rijen
Gemeente Goirle
Gemeente Haaren
Gemeente Heusden
Gemeente Hilvarenbeek
Gemeente Loon op Zand

Gemeente Moerdijk
Gemeente Oisterwijk
Gemeente Oosterhout
Gemeente Rucphen

Gemeente Tilburg
Gemeente Waalwijk
Gemeente Zundert

Kent u een initiatief dat echt niet mag ontbreken op één van bovenstaande pagina's? Stuur dan een e-mail naar communicatie@thebe-extra.nl.

(disclaimer: Wij proberen alle informatie zo goed mogelijk bij te houden. De ontwikkelingen gaan echter snel, net zoals veranderingen in informatie. Wij zijn echter niet verantwoordelijk voor inhoudelijke informatie van derden.)

Krijgt u vanwege het coronavirus minder bezoek en heeft u minder sociale contacten? U kunt bij verschillende instanties terecht voor een praatje.

Ouderenbond ANBO - 0348-466666 - voor een luisterend oor en algemene vragen over het coronavirus. 

Het Rode Kruis - 070-44 55 888 - voor een luisterend oor, praktische tips en hulp bij het online boodschappen doen.

De Luisterlijn - 0900-0767.- dag en nacht bereikbaar voor iedereen die een luisterend oor zoekt.

De Zilverlijn - 088-344 2000 - voor senioren van het Nationaal Ouderenfonds. Ouderen die zich aanmelden voor de Zilverlijn, krijgen wekelijks een telefoontje van een vrijwilliger. Aanmelden via de website of het telefoonnummer.

De Ouderen-Infolijn - 030-3400 600 - een speciale telefoonlijn van seniorenorganisatie KBO-PCOB. Voor alle vragen (van ouderen) over corona. Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

KBO Brabant belcirkels - KBO-Brabant wil eenzaamheid onder ouderen verminderen door het opzetten van belcirkels onder haar leden. Voor meer informatie zie hun website.

Corona Quarantaine Contact - de omroepen KRO-NCRV brengen mensen graag met elkaar in contact. Via deze actiepagina kunt u het aangeven als u gebeld wilt worden.

In je Uppie aan de lijn - 06-5127714 hier ontmoet u leeftijdsgenoten over een thema naar keuze tijdens een telefonisch gesprek. 

MIND Korrelatie - 0900-1450 is bereikbaar voor mensen met psychische en sociale problemen. Bellen met een expert kan op werkdagen tussen 9.00 en 22.00 uur.

Psychologen Loket - 0900-0106 biedt gratis psychologische begeleiding voor door corona getroffen Nederlanders. 

Bloeddonors - Bloed is van vitaal belang. Bloeddonors zijn dat ook. Zonder bloeddonors komen patiënten in levensgevaar. Bent u klachtenvrij en heeft u een oproep ontvangen? Kom dan alstublieft doneren! 
Meer informatie

Landelijk Coördinatiepunt Zorgprofessionals - oproep voor iedereen met een zorgachtergrond die zich wil inzetten tijdens de coronacrisis.
Meer informatie

Extra handen voor de zorg - oproep voor iedereen met een zorgachtergrond die zich wil inzetten tijdens de coronacrisis.
Meer informatie

Verpleeghuizen gesloten voor bezoek.

Hoe houdt u contact?

Het kabinet heeft besloten dat alle verpleeghuizen in de ouderenzorg gesloten zijn voor bezoekers. U kunt nu niet bij uw oudere familielid op bezoek, maar u kunt wel op andere manieren persoonlijk contact met ze hebben. Voorkom eenzaamheid met onze tips!

Waar heeft u als ZZP-er recht en invloed op?

Eef van Opdorp geeft tips voor ondernemers

Iedereen in Nederland wordt geraakt door het coronavirus. Ook ondernemers krijgen zware klappen te verduren. FInancieel expert Eef van Opdorp, bekend van het telvisieprogramma 'Uitstel van Executie' geeft handige tips die ondernemers kunnen helpen tijdens deze crisis.