Verpleeghuizen gesloten voor bezoek. Hoe houdt u contact?

Als maatregel tegen de verdere verspreiding van het coronavirus heeft het kabinet besloten dat per direct alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg van Nederland gesloten zijn voor bezoekers. Ineens kunt u niet meer op bezoek bij uw vader, moeder, opa of oma. Een ingrijpende beslissing voor u, maar ook voor de ouderen. Om eenzaamheid zo veel mogelijk te voorkomen zijn er een aantal zaken die u als familielid, kennis of vriend kunt doen voor de ouderen.

Beeldbellen
De meest voor de hand liggende optie is natuurlijk bellen. De meeste ouderen kunnen prima de telefoon opnemen. Maar om het contact persoonlijker te maken zou u, wanneer u en uw familielid in het bezit zijn van een tablet of smartphone, ook kunnen beeldbellen. Gratis apps als Skype, WhatsApp of, als u beiden een iPad of iPhone heeft, Facetime maken dit mogelijk. Veel ouderen maken al gebruik van WhatsApp. Een eenvoudige uitleg over hoe u via WhatsApp gratis kunt beeldbellen vindt u op Seniorweb.nl.

Bordspelletjes
Gezellig samen aan tafel een gezelschapsspel spelen zit er helaas even niet in. Dat betekent echter niet dat u niet toch gezellig samen een spelletje kunt spelen. Op alle smartphones kunnen klassieke spelletjes gespeeld worden als Scrabble (beter bekend als Wordfeud), Rummikub en Monopoly. Vaak kunt u zelfs online tegen elkaar spelen. Zo speelt u met uw vader of moeder gewoon hetzelfde spelletje als altijd, maar dan op afstand.
- Scrabble (Wordfeud) is gratis beschikbaar voor iOS en Android.
- Rummikub is gratis beschikbaar voor iOS en Android. Daarnaast kunt u Rummikub ook gratis via de officiële website spelen.
- Monopoly is beschikbaar voor €4,49 voor iOS en Android.

Brieven
Deze situatie is niet leuk voor u en niet leuk voor degene die tijdelijk geen bezoek kan ontvangen. Maar om toch persoonlijk contact te hebben kunt u ook in de pen klimmen! Een uitgebreide brief waarin u uitlegt hoe u iedere dag aan de lezer denkt zal ongetwijfeld veel indruk maken.
Via Stichting Kletsmajoor kunt u gratis een pakketje brieven en enveloppen aanvragen waarmee u van uw vader, moeder, opa of oma een penvriend of -vriendin maakt.

Bent u niet zo lang van stof en is een leuk kaartje voldoende? Omapost stuurt tegen kostprijs een leuk kaartje met een foto of afbeelding van uw keuze naar uw opa of oma. Een kaartje sturen kost daar slechts € 1,75. Kent u niemand die het leuk zou vinden een kaartje te ontvangen? U kunt via Omapost ook een kaartje sturen naar een onbekende oudere die dat erg op prijs stelt! Stuur dan even een e-mail naar post@omapost.nl.

Liever zelf een kaartje versturen? Bij het Oranjefonds kunt u 2 gratis wenskaarten aanvragen. Deze kunt u dan zelf versturen naar iemand die nu wel wat extra aandacht kan gebruiken.