Mijn leven is nu zoals ik stiekem altijd gehoopt heb

Emma Laurijssens is als vrouw eindelijk zichzelf

Als jongetje van een jaar of 10 wist ik wel dat ik anders was dan de rest, maar kon ik nog niet benoemen wat het was. Ik was lange tijd op zoek naar mezelf, maar de juiste informatie was destijds nog niet beschikbaar. Rond mijn 26e wist ik eigenlijk wel dat ik transgender was, maar door de twijfel durfde ik er nog niet voor uit te komen.

De maatschappelijke acceptatie was in die jaren ook anders dan nu. Ik heb het weggestopt en trouwde. Dat was een veilige keuze. Het huwelijk strandde door diverse oorzaken. Mijn ex koos na onze relatie voor haarzelf en dat wilde ik ook doen. Omdat ik mijn ware ik al 14 jaar onderdrukt had, was het niet een kwestie van de knop omzetten. Samen met een waardevolle vriendin heb ik ontdekt wie ik werkelijk ben. Nadat ik het had uitgesproken naar de mensen om me heen, heb de stappen genomen om ook lichamelijk te kunnen zijn wie ik vanbinnen altijd al was. Reacties waren positief. Mijn vader accepteerde het meteen. Hij had eerder al zijn vermoedens. Voor mijn moeder duurde het iets langer. Zij worstelde ook met het gevoel dat ze gefaald had. Terwijl niets minder waar was.

Na een traject dat veel voeten in de aarde had, staat ook op mijn paspoort inmiddels dat ik vrouw ben. Dat is voor mij een belangrijk moment geweest. Het is erkenning op alle mogelijke vlakken. Er is veel veranderd, maar tegelijkertijd ook veel hetzelfde gebleven. Mijn uiterlijk is anders, maar vanbinnen ben ik dezelfde persoon. Al durf ik me nu wel beter te uiten. Ook doe ik nog altijd hetzelfde werk. Ik doe waar ik goed in ben, ongeacht het feit of ik man of vrouw ben. Werken in de IT past bij mij. Mijn leven is anders dan ik vroeger voor ogen had, maar wel zoals ik stiekem altijd gehoopt heb. Ik ben nu 2,5 jaar samen met Eva. Een vrouw die hetzelfde heeft meegemaakt als ik. Ik wil graag met haar trouwen als de tijd rijp is. Ik had nooit gedacht dat dat mogelijk zou zijn. Samen met Eva organiseer ik ook ontmoetingen voor transgenders in Breda en Amersfoort. We vinden het belangrijk dat genderdiversiteit zichtbaar is en zoeken bewust de publiciteit. Zo dragen we bij aan de acceptatie en kunnen we mensen helpen met onze ervaringen en verhalen.