Koffie tegen de eenzaamheid

Ieder jaar horen we het Robert ten Brink bij het televisieprogramma ’All You Need Is Love‘ weer zeggen ‘niemand hoeft met Kerst alleen te zijn’. In alle televisiereclames, kerstliedjes en advertenties wordt een perfect plaatje geschetst van een grote familie aan een luxe kerstdiner met een brandend haardvuur en een perfect gestileerde boom. Mensen met een groot gezin of een groot sociaal netwerk zullen inderdaad erg veel plezier beleven aan deze decembermaand, maar wat als u dat niet hebt?

Als u alleen thuis zit tijdens deze donkere maand zult u een heel ander gevoel hebben bij de feestdagen. Maar liefst 1 miljoen ouderen in Nederland voelen zich eenzaam. Zullen deze mensen ook zoveel zin hebben in de kerstdagen?

Eenzaamheid is een heel naar gevoel. U voelt zich niet verbonden met anderen en hebt het gevoel geïsoleerd te zijn van de rest van de samenleving. U mist het sociale contact en hebt echt het gevoel alleen te staan in het leven.

Gelukkig worden er tijdens de Kerstdagen (maar ook tijdens de rest van het jaar!) steeds meer activiteiten georganiseerd voor mensen die anders alleen aan het kerstdiner zitten. Vrijwilligers, lokale initiatieven en organisaties die zich inzetten voor ouderen kunnen echter lang niet iedereen helpen.

Daarom is het zo mooi om te horen dat er ook mensen zijn die het heft in eigen hand nemen. In Elshout waren het goede buren die samen besloten weer eens bij elkaar op de koffie te gaan. Gewoon een uurtje in de week. Merkten zij dat er bij andere mensen in de buurt ook behoefte was aan dit sociale contactmoment, dan waren ook zij van harte welkom om deel te nemen. Inmiddels is de groep groter geworden en organiseert iedere week iemand anders deze wekelijkse remedie tegen de eenzaamheid. Het eenvoudige initiatief om samen koffie te gaan drinken helpt zo mensen om zich niet meer zo geïsoleerd te voelen. Mensen hebben weer aanspraak en hebben interesse in elkaar. Ze bouwen zo een hecht sociaal netwerk op.

Een initiatief van een aantal buren, hoe simpel ook, kan dus ontzettend helpen tegen de eenzaamheid die mensen ervaren. Heeft u het idee dat er iemand in uw straat weinig of geen bezoek krijgt? Bel eens aan en maak een praatje of nodig diegene uit om eens een kop koffie te komen drinken. Het is een klein gebaar maar het kan een groot verschil maken in iemands leven.

Wij van Ledenvereniging Thebe Extra hopen dat door deze ervaring te delen meer mensen geïnspireerd raken en eens goed om zich heen kijken of zij iets voor een ander kunnen doen. Als dank voor dit mooie verhaal hebben we een kleinigheidje achtergelaten zodat de mensen in Elshout de komende tijd extra kunnen genieten van hun wekelijkse koffiemomentje.

Meer weten over eenzaamheid, hoe u het kunt herkennen en wat u er aan kunt doen? Zie Eenzaam.nl
Uw eigen sociale netwerk in kaart brengen? Volg dan de stappen op onze website Demensenommijheen.nl