Financieel expert Eef van Opdorp: Handige tips voor zelfstandig ondernemers

Iedereen in Nederland wordt geraakt door het coronavirus. Ook ondernemers krijgen zware klappen te verduren. FInancieel expert Eef van Opdorp, bekend van het telvisieprogramma 'Uitstel van Executie' geeft handige tips die ondernemers kunnen helpen tijdens deze crisis.

Waar heeft u als ZZP-er recht en invloed op?

De grootsheid en ongrijpbaarheid van het coronacrisis drong pas echt door na mijn eerste annulering voor een lezing. Dat werden er al snel twee, drie, vier en vervolgens alles. Ik was meteen ‘wakker’. Ik ga altijd uit van het meest slechte scenario (dan kan het alleen maar meevallen). De volgende vraag is: waar heb ik nog wel invloed op?  

Het meest slechte scenario en invloed  
Het duurt minimaal een jaar voor mijn opdrachten weer op gang komen. Alles wat ‘leuk’ is vervalt. Ik kan wel hopen dat over een half jaar alles weer normaal is in Nederland, maar dat is niet reëel. 

Je hebt invloed op je financiële gemoedstoestand. Er is niks zo erg als struisvogelen. Dat zorgt voor angst, onzekerheid en heel veel stress. Exact weten waar je aan toe bent, dat is de enige manier om de rust te bewaren in onzekere tijden. Hoeveel heb ik per maand nodig om het uit te zingen. Heb ik genoeg buffer? Waarop kan ik besparen zodat ik het nog langer kan volhouden? Of je nu al niks meer hebt of over vier maanden, inzicht in je geldbasis is hoe dan ook nodig  om in actie te komen. Daarom hieronder de zoekroute om te kijken wat jou mogelijkheden zijn .

Zoekroute: Waar heb je als ondernemer recht op?

Regelingen noodpakket (er komen onderweg nog regelingen bij)

Alle regelingen staan in een handige Infographic op een rijtje. Zoals de bijstandregeling voor ZZP-ers: alleenstaanden €1.050,- en €1.500 voor gehuwden en samenwonenden. € 4.000 euro voor ondernemers in nood. A
anvragers dienen te voldoen aan het urencriterium. Dat houdt in dat zij het afgelopen jaar minimaal 1.225 uur per jaar (24 uur per week) als zelfstandige werkzaam moeten zijn geweest. Ook voorbereidingstijd en reistijd mag u hier in meerekenen.

Steuntje in de rug van Belastingdienst
Alle ondernemers krijgen 3 maanden uitstel om belasting te betalen. Dit geldt voor inkomsten-, vennootschaps-, omzet- en loonbelasting. Je kunt uitstel eenvoudig aanvragen via de Belastingdienst.


Meer actuele info bij de Kamer van Koophandel
Wil je zeker weten dat u alle mogelijkheden benut? Bel met de KvK voor meer informatie. Ga naar www.kvk.nl/corona of bel het KVK-Coronaloket 0800 2117 (ma-vr 8.30 tot 17.00 uur)

Hypotheek uitstellen
De Consumentenbond heeft handig op een rij gezet wat de mogelijkheden zijn per bank om uw  hypotheek tijdelijk stop te zetten. En of het wel slim is om hier gebruik van te maken. U moet de achterstand namelijk wel weer terugbetalen in de maanden erna. 


Check je inkomsten en uitgaven
U moet exact weten hoe u ervoor staat. Dat heb je in een half uur voor elkaar met het Persoonlijk Budgetadvies van het NIBUD. Leuk detail is dat je jezelf kunt vergelijken met anderen en dan meteen weet of je wel 'normaal' bent.

Succes allemaal!
Eef van Opdorp