Blog

 • Veranderen

  Veranderen

  • Verhalen magazine Leefstijl

  Marie-Jeanne Boltong is sinds september toegetreden tot het bestuur van Thebe Extra. De redactie heeft haar gevraagd een voorwoord te schrijven voor het thema Verandering

 • Verpleeghuizen gesloten voor bezoek. Hoe houdt u contact?

  Verpleeghuizen gesloten voor bezoek. Hoe houdt u contact?

  • Welzijn

  Als maatregel tegen de verdere verspreiding van het coronavirus heeft het kabinet besloten dat per direct alle verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg van Nederland gesloten zijn voor bezoekers. Ineens kunt u niet meer op bezoek bij uw vader, moeder, opa of oma. Een ingrijpende beslissing voor u, maar ook voor de ouderen. Om eenzaamheid zo veel mogelijk te voorkomen zijn er een aantal zaken die u als familielid, kennis of vriend kunt doen voor de ouderen.

 • 5 handige apps voor een gezonde en veilige vakantie!

  5 handige apps voor een gezonde en veilige vakantie!

  • Welzijn

  Als u op vakantie gaat wilt u het liefst even ontstressen in een andere omgeving. Het is dan verleidelijk om uw smartphone, die een prominente plek inneemt in het leven van veel mensen, uit te zetten of op uw hotelkamer achter te laten. Toch is het handig om uw smartphone ook op vakantie bij de hand te houden voor het geval u last heeft van kwalen of wanneer u zich in een vervelende situatie bevindt. Daarom raden wij u 5 handige apps aan die uw vakantiebezoek gezond én veilig maken.

 • ANWB AutoMaatje: Vrijwilligers helpen eenzame ouderen uit hun isolement

  ANWB AutoMaatje: Vrijwilligers helpen eenzame ouderen uit hun isolement

  • Welzijn

  De ANWB is de strijd aangegaan tegen eenzaamheid onder ouderen. Met het initiatief ‘ANWB AutoMaatje’ kunnen minder mobiele ouderen tegen een onkostenvergoeding gebruikmaken van een vervoerservice. Zo kunnen zij weer zorgeloos op pad en weer meedoen in de maatschappij.

 • Koffie tegen de eenzaamheid

  Koffie tegen de eenzaamheid

  • Welzijn

  Ieder jaar horen we het Robert ten Brink bij het televisieprogramma ’All You Need Is Love‘ weer zeggen ‘niemand hoeft met Kerst alleen te zijn’. In alle televisiereclames, kerstliedjes en advertenties wordt een perfect plaatje geschetst van een grote familie aan een luxe kerstdiner met een brandend haardvuur en een perfect gestileerde boom. Mensen met een groot gezin of een groot sociaal netwerk zullen inderdaad erg veel plezier beleven aan deze decembermaand, maar wat als u dat niet hebt?

 • Kind(s)

  Kind(s)

  • Omgaan met dementie

  Ik was een kind, hij was kinds. Hij maakte deel uit van mijn biotoop, van mijn straat. Ik situeer hem in die straat, waar in die tijd altijd de zon scheen, en altijd komt hij van de hoek van de straat mijn richting in lopen. Ikzelf sta zo ongeveer voor de voordeur van ons huis. Een armelijk, klein arbeidershuis, maar dat wist ik toen nog niet. Mijnheer T., althans, dat meen ik me te herinneren, dat dat zijn naam was. Ik moet het nog eens navragen bij mijn grote zus. Die weet dat soort dingen.

 • Hollen of stilstaan

  Hollen of stilstaan

  • Lichaam, gezondheid en beweging

  Als kind zat hij bij elke gymles aan de kant. Voetballen met de jongens uit de buurt was er niet bij. Altijd die waarschuwingen van zijn moeder. Goedbedoeld uiteraard. ‘Jongen, niet te hard gaan hoor.’ En ‘Pas je op’ en ‘Rust maar efkes uit’. En dat terwijl hij zo ontzettend graag wilde springen, gymmen, voetballen, fietsen. En vooral rennen. Het mocht niet, zijn hart liet het niet toe. Maar alles is anders nu. Frank loopt hard. Hij heeft al twee marathons en vijf halve marathons op zijn naam staan.

 • De appeltaart van Tante B. lukte niet meer.

  De appeltaart van Tante B. lukte niet meer.

  • Omgaan met dementie

  Tante B. verloor haar grip op alledaagse dingen

  De appeltaart van Tante B. lukte niet meer. Jarenlang was de appeltaart vanzelfsprekend. Of, nou ja, behalve de smaak dan, die was elke keer gewoon fantastisch. Iedereen in de familie, en waarschijnlijk ver daar buiten, was het er over eens: de appeltaart van Tante B. kende zijns of haars gelijke niet: buitenaards.

 • Marie-louise zorgt dag en nacht

  Marie-louise zorgt dag en nacht

  • Verhalen magazine Leefstijl

  Maar zij neemt tijd voor zichzelf

  Onze 2 oudste kinderen hebben de spierziekte SMA (spinale musculaire atrofie). Dit is een ernstige spierziekte, waarvan beide ouders drager zijn. De ziekteverschijnselen verergeren hierbij langzaam. Ik was 30 weken zwanger van Lois, Floris van 1,5 begon wat te lopen rond de salontafel. Toen hij ging zitten en niet meer op stond, begonnen er alarmbellen te rinkelen.

 • Dementie is net een bingokaart

  Dementie is net een bingokaart

  • Omgaan met dementie

  Albert de Cock heeft een vrouw met dementie

  12 jaar geleden kochten ons Riet en ik het appartement waarin ik nu alleen woon. Ze was toen 64. Mijn zoon en ik waren aan het klussen. Tijdens de koffie vroeg hij: ‘Hé pap, merkt u niets vreemds aan ons mam?’ Ze was niet zo actief als anders, een beetje vergeetachtig. De maanden erop ging dat niet over. Na een halfjaar zaten we bij de geriater en kreeg ze een hersenscan. Dementie.

 • Past uw huidige hoofdkussen bij uw slaaphouding?

  Past uw huidige hoofdkussen bij uw slaaphouding?

  • Welzijn

  Wat voor slaper bent u?

  Iedereen slaapt anders: op de buik, op de zij of op de rug… maar wist u dat het per slaaphouding verschilt welk soort hoofdkussen het meest geschikt is? Het perfecte hoofdkussen voor de zijslaper kan bijvoorbeeld juist voor pijnlijke rug-, nek- en schouderklachten zorgen voor de buikslaper. Het juiste hoofdkussen is dus van groot belang als het aankomt op een goede nachtrust. 

 • Deze tegenslag heeft mijn leven veranderd

  Deze tegenslag heeft mijn leven veranderd

  • Verhalen magazine Leefstijl

  Lenny Boelen had borstkanker

  Toen ik een knobbeltje in mijn borst ontdekte, was ik niet meteen gealarmeerd. Zelfs de huisarts vermoedde in eerste instantie geen borstkanker. Een mammografie toonde echter aan dat het serieus mis was. Na de eerste schrik, ben ik er direct positief ingestapt. Ik had gelezen dat borstkanker tegenwoordig in veel gevallen goed te genezen is. Daar heb ik me aan vastgehouden.

 • Mijn leven is nu zoals ik stiekem altijd gehoopt heb

  Mijn leven is nu zoals ik stiekem altijd gehoopt heb

  • Verhalen magazine Leefstijl

  Emma Laurijssens is als vrouw eindelijk zichzelf

  Als jongetje van een jaar of 10 wist ik wel dat ik anders was dan de rest, maar kon ik nog niet benoemen wat het was. Ik was lange tijd op zoek naar mezelf, maar de juiste informatie was destijds nog niet beschikbaar. Rond mijn 26e wist ik eigenlijk wel dat ik transgender was, maar door de twijfel durfde ik er nog niet voor uit te komen.

 • Ik noem Facebook ‘Fakebook’

  Ik noem Facebook ‘Fakebook’

  • Verhalen magazine Leefstijl

  Tony Bosma vertelt over trends in onze wereld

  ‘Interesse in trends, visies op de toekomst heb ik altijd al gehad. Tijdens mijn opleiding verbaasde ik me erover waarom we vooral les kregen in het verleden, en niet over de toekomst. In mijn vrije tijd las ik hierover dan ook tal van boeken. Tijdens mijn werk in de IT (e-business en marketing) begon ik zelf met het schrijven van een boek en blog. Ineens werd ik genomineerd tot ‘trendwatcher of the year’ en even later begon ik mijn bedrijf Extend Limits. Hiervoor geef ik bijvoorbeeld workshops, advies en lezingen bij bedrijven en overheidsinstanties, nationaal en internationaal.

 • BeweegSaam: dagbesteding in het zwembad

  BeweegSaam: dagbesteding in het zwembad

  • Verhalen magazine Leefstijl

  BeweegSaam is een vernieuwde vorm van dagbesteding in het zwembad, een beweegactiviteit in het water voor mensen met cognitieve problematiek. Onder supervisie van een gespecialiseerde beweeginstructeur en onder één-op-één begeleiding van studenten gaan deelnemers het water in om te bewegen. Het bewegen in warm water houdt de spieren en gewrichten soepel en sterk. 

  Tijdens het zwemmen zijn studenten aanwezig die één-op-één begeleiding bieden aan de deelnemers. Bij het bad is een brede trap aanwezig om in het water gaan en een rolstoellift. Studenten begeleiden ook de deelnemers bij het aankleden en omkleden. Voorafgaand aan het zwemmen of na het zwemmen is er een koffiemoment in Brasserie de Warande waar ze gezellig bij elkaar komen voor een praatje met een heerlijk kopje koffie/thee erbij. 

  BeweegSaam is een initiatief van Surplus, GeriCareNet, Vitalis College, Avans Hogeschool en gemeente Oosterhout.
   

 • Claudia van Loon kreeg na een zwaar traject toch kinderen

  Claudia van Loon kreeg na een zwaar traject toch kinderen

  • Verhalen magazine Leefstijl

  Als klein meisje wilde ik later al mama worden

  ‘Vroeger schreef ik in vriendinnenboekjes als antwoord op de vraag ‘Wat wil je later worden’ altijd ‘mama’. Mijn zusje werd jong moeder, wij woonden beiden nog thuis. Van dichtbij kreeg ik het eerste levensjaar van mijn neefje Isaiah mee. Zelf was ik 23, had net een serieuze relatie maar vond mezelf nog te jong voor het moederschap. Nog geen twee jaar later kreeg ik te horen dat ik misschien wel nooit mama zou worden.  

   

 • Eric Rugebregt kent het contrast tussen rijk en arm

  Eric Rugebregt kent het contrast tussen rijk en arm

  • Verhalen magazine Leefstijl

  Wie arm is, telt niet meer mee!

  ‘Ik had een goed salaris, een auto en had financieel niets te klagen. Door de crisis verloor ik mijn baan en kwam ik in de WW terecht. Ik was 60 jaar en ondanks honderden sollicitaties heb ik helaas nooit de kans gekregen op gesprek te komen. Na de WW kwam ik dus in de bijstand terecht tot mijn pensioen.

 • Gastblogger Rachel Verweij van Hechte Band vertelt hoe je een goede draagzak kiest

  Gastblogger Rachel Verweij van Hechte Band vertelt hoe je een goede draagzak kiest

  • Cursussen, workshops en adviezen

  Het kan moeilijk zijn een goede baby draagzak te vinden, zo eentje die én lekker zit én die je alle vertrouwen geeft dat het goed is voor je kindje. Het is nu eenmaal geen doek, die je altijd precies passend maakt en die overal mooi sluit. Bovendien: er is zóveel op de markt om uit te kiezen!
  In deze blog geef ik je mijn tips, als consulent met meer dan 15 jaar ervaring.